Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Fossielen uit de Westerschelde

4 okt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Haaientand en fossiel
Wie fossiele schelpen of haaientanden wil vinden, kan niet om de stranden langs de Westerschelde en de Noordzeekust van Zeeuws-Vlaanderen heen. Gelegen aan de diepste geul van de Westerschelde ligt het drie kilometer lange strand de Kaloot. Dit strand is beroemd vanwege de grote hoeveelheid aan fossielen die er gevonden kunnen worden, waaronder schelpen en haaientanden.

Diepe geulen, mooie vondsten

Het strand De Kaloot is vanwege zijn unieke ligging een van de rijke fossielenvindplaatsen in Zeeland. Het strand ligt namelijk aan een van de diepste geulen in de Westerschelde. De dynamiek van de Westerschelde heeft ervoor gezorgd dat deze geulen een diepte kunnen bereiken van wel zestig meter! Door de grote diepte kan de dynamiek van het water de lagen in de geul bereiken waarin fossielen verborgen zitten. De stroming van het water snijdt als het ware in deze lagen en haalt hierbij de schelpjes en haaientanden los. De schelpjes en tanden komen naar boven komen en spoelen aan op De Kaloot. Milouska gaat met Freddy van Nieulande, expert op het gebied van fossiele schelpen, De Kaloot op om op zoek te gaan naar deze schelpjes en haaientanden.

Vondsten

Afgelopen jaar haalde de fossiele vondsten van de Westerschelde het landelijke nieuws. Er werden namelijk walvisbotten van een uitgestorven soort van 8 miljoen jaar oud gevonden. De Westerschelde en zijn dynamiek staat erom bekend botten, schelpjes en haaientanden naar boven te brengen. De dynamiek snijdt in de afzettingslagen uit het Kwartair (Holoceen en Pleistoceen) en Tertiair (vooral Plioceen). Hier worden vooral haaientanden, roggentanden en botten van zoogdieren gevonden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's