Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fossiele energiebedrijven profiteren van onrustige energiemarkten

  •  
08-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
Fossiele brandstoffen

© Pixabay

Olie- en gasproducenten Shell, Exxon Mobil en BP hebben het afgelopen jaar een recordwinst behaald. Voor Shell en BP was er zelfs sprake van ‘meer dan een verdubbeling in vergelijking met de winst van een jaar eerder’, zo schreef onder andere RTL Nieuws. "Deze ‘groei’ komt voort uit de hoge energieprijzen in een onrustige wereld," stelt Piet Sprengers van ASN Bank. "Deze hoge winst wordt onder andere gebruikt om de aandeelhouders te belonen. Door voor miljarden dollars eigen aandelen in te kopen stijgt de koers en daar profiteren beleggers weer van." 

Duurzaamheid blijft achterlopen

Investeringen in de transitie naar een duurzame energievoorziening blijven achterlopen. Sprengers: "Het voornemen van bijvoorbeeld Shell om eigen aandelen in te kopen - en daarmee het rendement op aandelen centraal te stellen - bevestigt wederom dat de energietransitie niet de prioriteit heeft die het verdient. Diezelfde aandeelhouders die een hoger rendement ontvangen, kunnen eisen dat fossiele bedrijven hun buitensporige winsten investeren in projecten en activiteiten die wél bijdragen aan de energietransitie." Dit kunnen ze bijvoorbeeld doen door op de aandeelhoudersvergadering te stemmen tégen de inkoop van aandelen en vóór klimaatdoelen in lijn met de internationale afspraken.

Stemmingen

In 2022 stemde 20 procent van de aandeelhouders van Shell voor scherpere klimaatdoelen. Tegelijkertijd stemde iets meer dan 1 procent van hen tegen de inkoop van eigen aandelen. Bij BP waren deze getallen respectievelijk bijna 15 procent en minder dan 1 procent.

Bron: ANP, Piet Sprengers ASN Bank

Meer over:

olie, recordwinst, bp, shell
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.