Fossiele brandstoffen leiden tot hongersnood
• 21-10-2014
• leestijd 2 minuten
© Windmolen
Door fossiele brandstoffen krijgen 400 miljoen mensen in de armste landen te maken met een verminderde opbrengst van hun oogst en een vermindering van beschikbaar water. Dat staat in het rapport Food, Fossils and Filthy Finance van Oxfam Novib. Fossiele brandstoffen zijn de grootste veroorzakers van de klimaatverandering.
Schade
Ook kustregio's lijden onder het gebruik van fossiele brandstoffen. Door de stijging van de zeespiegel krijgen zij te maken met extreme waterschade. Ook het bedrijfsleven zal verlies lijden. Veel financiële instellingen hebben namelijk een groot economisch belang in de fossiele industrie waardoor de gezondheid van het financiële systeem nauw verbonden is met het overeind houden van de fossiele industrie.
Tegengaan
Om het gebruik van fossiele brandstoffen tegen te gaan zouden overheden zich moeten committeren aan het uitfaseren van fossiele brandstoffen ten gunste van duurzame energie. Hierin zouden rijke ontwikkelde landen het voortouw moeten nemen. Verder moeten de publieke middelen verschoven worden van fossiele projecten naar energiebesparings- en duurzame energieprojecten. Nu ontvangt de fossielebrandstofsector nog miljarden aan subsidies.
Klimaat- en energiedoelen
Verder riep Tom van der Lee, directeur Campagnes bij Oxfam Novib, de Europese leiders op in actie te komen en niet toe te geven aan de druk van bedrijven en hun financiers. Volgens Van der Lee gaan de ambities van de Europese leiders niet ver genoeg: 'Europese regeringsleiders moeten doen wat nodig is. En dat betekent voor 2030: 55% minder uitstoot van broeikasgassen, minimaal 40% minder energieverbruik en minimaal 45% van het energieverbruik uit hernieuwbare bronnen als wind, water en zonnewarmte'. Volgende week presenteren de Europese regeringsleiders hun nieuwe klimaat- en energiedoelen voor 2030.