Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fossiele algen in de zee, vogelstemmen in de muziek en alle overige onderwerpen

  •    •  
19-11-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1073 keer bekeken
  •  
iceberg-4498677_1920

Ijskap op Groenland

© Pixabay

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 19 november 2023. Luister de fragmenten op de volgende startpunten:
1:09:00 - Keilehaven Rotterdam wordt natuurpark
1:20:30  - Pūteketeke vogel van de eeuw Nieuw-Zeeland
1:46:45 - Alexander Reeuwijk en de natuurboeken
2:06:55  - Vogelstemmen in de muziek
2:27:30 - Algen in de kunst
2:37:35 - Fossielen algen in de diepzee onderzoeken

Fossielen algen in de diepzee onderzoeken

UPDATE: Mei Nelissen is genomineerd voor de landelijke 'Vrouw in de Media Award'. "Een enorm compliment en het laat zien dat mensen graag meer willen leren over mijn type onderzoek", schrijft Nelissen. Mocht je het leuk vinden om te stemmen dan kan dat nog tot 1 maart 2024 op de website VIDM.nl.

Micropaleontoloog Mei Nelissen vertrok in augustus naar Baffin Bay, vlakbij Groenland. Ze mocht mee op een onderzoeksschip dat boringen in de diepe zee uitvoerde. Negen weken lang onderzocht ze de bodemmonsters die naar boven kwamen door de boring. Het was aan haar om aan de hand van fossiele algen de monsters te dateren. Wil je Mei Nelissen volgen, dat kan via Instagram of X.

F3fafGIXQAEd2Ej

Groene boeken met Alexander Reeuwijk

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘Geluiden van het leven’ van Karen Bakker (uitgeverij Noordboek) en ‘De nek van de giraf’ van Judith Schalansky (Meridiaan uitgevers).

Alexander_Reeuwijk

Alexander Reeuwijk

© Henny Radstaak

Vogelstemmen in de muziek

Van Beethoven tot Messiaan. Verschillende klassieke componisten hebben de zang van vogels in het verleden gebruikt in hun muziek. Denk aan de veldleeuwerik, die te horen is in het werk van Vaughan Williams of de koekoek en de nachtegaal in het orgelconcert van Georg Friedrich Händel. In het Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam is zaterdag 25 november groot concert over deze ‘vogelstemmen in de muziek’. Dit programma is geïnspireerd door Vroege Vogels Radio en wordt aan elkaar gepraat door Alexander Reeuwijk.

nachtegaal

Nachtegaal

© Keesvenneker

Keilehaven Rotterdam wordt natuurpark

Kilometers lang aaneengesloten kades van steen; zo ziet de haven van Rotterdam er op dit moment uit. Maar daar komt verandering in met het project Getijdenpark Keilehaven van landschapsarchitecten De Urbanisten. Zij transformeerden een oud havengebied, vol industrie, naar een groen natuurgebied. Door negen terrassen die verschillende niveaus hebben, krijgen eb en vloed de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen kunnen wonen en werken. Voor dit ontwerp ontvingen ze onlangs van de Vogelbescherming de Award 'Natuurinclusief Bouwen'.

Getijdenpark Keilehaven

© Marit Janse, de Urbanisten

Pūteketeke vogel van de eeuw Nieuw-Zeeland

Met een verpletterende hoeveelheid stemmen won de pūteketeke de Nieuw-Zeelandse vogel-van-de-eeuw-verkiezing. Een tongbreker van een naam voor een voor ons heel gewoon dier: de fuut. In Nieuw-Zeeland leeft een vrij zeldzame ondersoort. Vogelkenners zijn er nog steeds niet over eens hoe en wanneer de fuut in Nieuw-Zeeland terecht is gekomen. We spreken futendeskundige Han Vlug.  

Algen design

Je vindt ze van het centre pompidou in Parijs tot het MoMa in New York: de designstukken van ontwerpduo Maartje Dros en Eric Klarenbeek. Ze werden bekend met hun krukken van schimmel, maar ze zetten nu vol in op algen als biomateriaal. En dat levert prachtige vazen, lampen en bekers op, in bijzondere kleuren. Ze laten ons in hun studio het hele productieproces zien...

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.