In Spanje is een fossiel van een kuikentje van 127 miljoen jaar geleden gevonden. Het vogeltje was maar vijf centimeter groot en moet ongeveer tien gram hebben gewogen toen het nog leefde. Het kuikentje was piepjong en net uit het ei toen het doodging; zijn botten waren nog zwak en het kon nog niet vliegen.
De vondst geeft het onderzoekteam van dr Fabien Knoll van de Universiteit van Manchester de kans om meer te weten te komen over de ontwikkeling van jonge kuikens. Aan de botten kan je bijvoorbeeld zien of een kuiken eerst nog verzorgd moest worden door hun ouders of dat ze meteen konden uitvliegen en voor zichzelf zorgen.
Evolutie van vogels
De vondst kan wetenschappers iets leren over de evolutie van vogels. “Het is bijzonder om te zien dat veel eigenschappen van vogels nu, meer dan 100 miljoen jaar geleden al ontwikkeld waren”, zei onderzoeker en co-auteur Luis Chiappe van het Museum voor Natuurgeschiedenis in Los Angeles.
Het kuikentje behoort tot een uitgestorven groep vogels, de Enantiornithes. De naam betekent 'omgekeerde vogels’ in het Grieks. Die hadden klauwen aan hun vleugels en tanden in hun snavels, maar verder leken ze vrij veel op vogels van nu.