Vroege Vogels

Fors minder dierenslachtoffers door stalbranden

  •    •  
21-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeienstal

© Gerard Stolk via Flickr (CC BY-NC 2.0)

In 2021 zijn er fors minder dieren omgekomen in een stalbrand dan het jaar ervoor. Dat meldt het Verbond van Verzekeraars.

Het afgelopen jaar waren er 35 stalbranden in Nederland. Daarbij overleden bijna 7000 dieren. Dat is veel minder dan het aantal dieren dat overleed in 2020, namelijk 108.000. In dat jaar waren er 54 stalbranden.

Maatregelen

Vorig jaar in maart publiceerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid een kritisch rapport over het aantal stalbranden en de grote hoeveelheid slachtoffers. De landbouwsector heeft zich sindsdien ingespannen om de brandveiligheid te verbeteren, aldus Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO).

Een van de maatregelen is dat eens in de vijf jaar de elektra van pluimveehouderijen, varkenshouderijen en kalverhouderijen moet worden gecontroleerd. Dat vermindert het risico op kortsluiting. Veehouders zijn zich ook beter bewust van brandgevaar tijdens werkzaamheden, aldus LTO.

"Ondanks de positieve cijfers, moeten we geen voorbarige conclusies trekken", aldus Jeannette van de Ven, portefeuillehouder Gezonde Dieren bij LTO. "Pas na een paar jaar kunnen we spreken van een daadwerkelijk dalende trend. In de praktijk zien we wel dat boeren alerter zijn geworden."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.