Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

FNV en Natuur en Milieu: belastingen moeten groener en socialer

  •  
06-12-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_119592.jpg
De FNV en Stichting Natuur en Milieu hebben op dinsdag 5 december een nieuw, groen en sociaal belastingplan aan de Tweede Kamer aangeboden. Het nieuwe belastingplan omvat een lastenverschuiving van 10 miljard euro van belasting op arbeid naar belasting op milieugebruik. Mirjam de Rijk, directeur van Natuur en Milieu: 'Groene belastingen zijn goed voor het milieu, innovatie en de werkgelegenheid'.
De FNV en Stichting Natuur en Milieu pleiten voor een ingrijpende belastingherziening in de komende kabinetsperiode, die is gericht op vergroting van arbeidsdeelname, het stimuleren van duurzame ontwikkeling, versterking van de economie en het innovatievermogen, en een rechtvaardige inkomensverdeling. Er is per saldo geen sprake van belastingverhoging.
De lasten op arbeid zijn in de afgelopen periode fors gestegen, wat de ontwikkeling van de werkgelegenheid belemmert. Tegelijkertijd vormt het gebrek aan duurzame ontwikkeling een grote bedreiging voor onze toekomst.
Succes groene belastingen bewezen in andere EU landen
In het rapport 'De groene schatkist' van Natuur en Milieu worden vijftien voorstellen gedaan voor belastinghervormingen die bijna allemaal in één of meerdere EU-landen zijn ingevoerd. Het gaat hierbij om voorstellen als het extra belasten van verpakkingsmateriaal, batterijen en bestrijdingsmiddelen, en het invoeren van een open-ruimteheffing. Daarnaast zijn er ook fiscale maatregelen nodig om milieuonvriendelijke vormen van mobiliteit extra te belasten, zoals een ticketheffing voor vliegverkeer, de invoering van kilometerprijzen, het verhogen van de belastingen op bestel- en vrachtauto's en het verhogen van dieselaccijns.
Met de groene belastingopbrengsten kunnen de tarieven voor de eerste twee belastingschijven fors omlaag, tot onder het niveau van de belastingherziening in 2001. Daarnaast zijn gerichte fiscale maatregelen nodig om de koopkracht van de laagste inkomens te verbeteren, de armoedeval te verkleinen en de arbeidsparticipatie te verhogen. Dit kan door de introductie van een inkomensafhankelijke arbeidskorting en een versterking van het draagkrachtprincipe in de belastingwetgeving.
Bron:Natuur en Milieu

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.