Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Flora uit 1848 in ere hersteld

  •  
11-05-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_275079.jpg

© Flora van Nijmegen en Kleef

In 1848 inventariseerde de Nijmeegse apotheker Th. Abeleven de plantenrijkdom in het Land van Nijmegen en Kleve (Dld), een grensoverschrijdend gebied met zeer veel verschillende landschappen. In 1871 borduurde de Kleefse apotheker Herrenkohl daarop voort met een nieuwe editie. De Flora's van Nijmegen en Kleef zijn nu in ere hersteld.
In de vrijdag uitgekomen nieuwe Flora beschrijven Gerard Dirkse, Sophie Horstenbach en Fons Reijerse meer dan 1800 plantensoorten. Ze schetsen een beeld van de enorme landschappelijke veranderingen sinds de negentiende eeuw. Het deels tweetalige standaardwerk bevat 1500 verspreidingskaartjes.
Het gebied van ruim dertig vierkante kilometer strekt zich uit van Boxmeer en Dodewaard aan Nederlandse zijde langs Rijn en Waal naar Goch en Elten in Duitsland. Het landschap omvat behalve steden en dorpen ook bossen, rivieren, uiterwaarden, heidevelden, rivierduinen, stuwwallen en landgoederen. Omdat de streek zo gevarieerd is, komen er ook uitzonderlijk veel verschillende planten en bomen voor, aldus de samenstellers.
Volgens de schrijvers zijn sinds de prehistorie 883 soorten door mensen in het gebied gebracht. Voor een deel zijn die planten ook weer verdwenen, maar een ander deel overleeft juist heel goed, zoals de door de Romeinen meegebrachte kastanje. Door menselijk handelen is de soortenrijkdom van het grensgebied vooral sinds 1800 nog toegenomen. De ingevoerde flora verdringt zelfs planten van de 934 inheemse soorten.
Het standaardwerk bevat ook een historisch-geografisch onderzoek naar de botanische ontwikkeling van het gebied. De agrarische ordening stamt deels nog uit de middeleeuwen, zo blijkt. Maar ingrijpende landschappelijke ontwikkelingen als de ontginning van de Peel in Brabant en de economische groei van de Randstad en het Duitse Ruhrgebied hebben veel sporen achtergelaten. In de huidige tijd hebben met name maatregelen tegen extreem hoogwater in de rivieren invloed op de flora.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor