Minister Veerman heeft een website geopend waarop alle flora en fauna in Nederland wordt verzameld. Het is voor het eerst dat alles bij elkaar staat. De ingebruikname was in museum Naturalis in Leiden.
Doel
Het doel van het Nederlands Soortenregister is het bieden van betrouwbare en complete informatie over de Nederlandse biodiversiteit. Hiervoor worden gepubliceerde naamlijsten en meldingen samengebracht in een centrale database, die middels een gebruiksvriendelijke website wordt ontsloten. De website richt zich op natuuronderzoekers, beleidsmakers, adviesbureaus, journalisten, natuurbeheerders en in natuur geïnteresseerde leken.
Inhoud
Het Nederlands Soortenregister wil antwoord bieden op de volgende vragen:
• Wat is de juiste naam van de soort?
Het gaat om de zowel wetenschappelijke naam (met auteursinformatie) als de Nederlandse naam. Ook synoniemen worden opgenomen, met een verwijzing naar de geaccepteerde naam.
• Wat is de status van het voorkomen in ons land van de soort?
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen soorten die van nature in ons land voorkomen en door de mens geïntroduceerde soorten.
• Hoe wordt de soort ingedeeld?
De soorten worden in een geaccepteerde, actuele stamboom aangeboden.
• Hoe ziet de soort eruit?
Hiervoor worden foto’s van zoveel mogelijk soorten toegevoegd.
• Waar komt de soort voor?
Het voorkomen in Nederland wordt getoond middels verspreidingskaarten.
Kwaliteit
De kwaliteit van de informatie wordt gegarandeerd door de inzet van Nederlandse specialisten en verantwoord door een verwijzing naar de bron.
Samenwerking
Naturalis is organisator van het Nederlands Soortenregister. Voor de inhoud wordt nauw samengewerkt met Nederlandse taxonomische instituten als het Nationaal Herbarium Nederland en Centraal Bureau voor Schimmelcultures en vrijwilligersorganisaties als European Invertebrate Survey Nederland, Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming en de Plantenziektenkundige Dienst. In totaal hebben zo’n 70 specialisten bijgedragen aan de database.
Het Nederlands Soortenregister is de Nederlandse bijdrage aan internationale biodiversiteitsnetwerken als Fauna Europaea en Global Biodiversity Information Facility (GBIF).
Trezorix verzorgt de ontsluiting van de database en bouw van de website.
Financiering
Het Nederlands Soortenregister en de website nederlandsesoorten.nl zijn mogelijk gemaakt door financiering van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.
Plannen
In totaal zijn nu circa 35.000 soorten in de database opgenomen. Dit is naar verwachting circa driekwart van het totaal aantal soorten in ons land. Er resteren nog enkele belangrijke lacunes, met name een deel van de ongewervelde dieren, de mariene fauna en eencellige organismen. Daaraan zal in de komende jaren hard gewerkt worden. Daarnaast worden de bestaande lijsten verder verbeterd en geactualiseerd en zullen foto’s en verspreidingskaarten worden toegevoegd. Er zal worden gezocht naar mogelijkheden om te koppelen met databases met soortinformatie.