Vroege Vogels

Fitness bij de gierzwaluw van Beleef de Lente

  •  
13-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Gierzwaluw

© Fotograaf: o.w.zijlstra

Het 17e seizoen van Beleef de Lente begint langzaam zijn einde te naderen. Al meer dan één miljoen mensen genoten van alle perikelen rondom de nesten. Toch is er juist nu nog voldoende te beleven. Met name bij de gierzwaluwen is het de moeite waard om de laatste ontwikkelingen te volgen. Om straks de succesvol uit te vliegen doen de jongen heuse push-ups om hun vleugels te trainen, zodat die zo sterk genoeg zijn voor een leven lang vliegen.

Gierzwaluwen doen alles in de lucht: Slapen, eten, seksen: er hoeft niet voor worden geland. De eerstvolgende keer dat de jonge gierzwaluwen voet aan de grond zetten, is pas als ze zelf gaan broeden. En aangezien gierzwaluwen pas na twee of drie jaar geslachtsrijp zijn, laat dat nog wel even op zich wachten. Een beetje oefenen in de omgeving van het nest zit er trouwens ook niet in. Gierzwaluw jongen die laat (eind juli) het nest verlaten vertrekken soms diezelfde dag al voor de lange reis naar Afrika.

Opdrukken

Redenen te over dus om flink wat spierkracht te kweken. Om dat doel te bereiken, kan de nodige fitness geen kwaad. En dat is precies wat jonge gierzwaluwen doen in het nest. Om de vleugel- en borstspieren te trainen fladderen de jonge gierzwaluwen en doen ze opdruk-oefeningen (push-ups). Hierbij tillen de jongen hun hele lichaam op van de grond, door zich met gespreide vleugels met hun vleugelpunten omhoog te duwen. Via de Beleef de Lente camera zit je eerste rang bij deze trainingen.

Beleef de Lente

Hoe lang het nog duurt voordat de jonge gierzwaluwen genoeg getraind hebben is moeilijk te zeggen. Het is in elk geval een drukte van belang bij de kolonie op kasteel Waardenburg, waar de Beleef de Lente camera staat, want de een na de andere gierzwaluw vliegt uit. Mochten ze onverhoopt opeens allemaal zijn uitgevlogen; veel filmpjes zijn gelukkig terug te kijken. En bovendien kunnen we voorlopig ook nog genieten van de capriolen van de jonge kerkuilen, de steenuil en de diverse vogels die zich laten zien op de camera bij de vijver en in het boerenland. Genoeg reden om af te stemmen op www.beleefdelente.nl

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.