Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Finalemaand NK Tegelwippen gaat van start

  •  
27-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
372 keer bekeken
  •  
NK Tegelwippen-Tineke Dijkstra 01

NK Tegelwippen

© Fotograaf: Tineke Dijkstra | NK Tegelwippen

De finalemaand van het NK Tegelwippen is begonnen en er zijn al bijna 1,5 miljoen tegels gewipt in Nederland. Koplopers in de drie klassementen zijn de gemeenten Almere, Almelo en Oldenzaal. Het NK Tegelwippen is een wedstrijd tussen gemeenten om bewoners en beleidsmakers aan te moedigen om tegels te verruilen voor groen. Het NK loopt nog tot en met 31 oktober.

Vergeten plantseizoen

De herfst wordt ook wel het 'vergeten plantseizoen' genoemd, terwijl het nu een ideaal moment is om te tuinieren. In de herfst zijn de nachten namelijk langer en vochtiger, waardoor nieuwe planten minder bewatering nodig hebben. De bodem is nog warm van de nazomer en daardoor slaan de planten beter aan.  

NK Tegelwippen-Tineke Dijkstra 03

NK Tegelwippen

© Fotograaf: Tineke Dijkstra

Versteend 

Door tegels te vervangen met groen maak je de leefomgeving meer klimaatbestendig. Dat is ook nodig, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Wageningen. Onze leefomgeving is 'versteend'. Zo is in de steden tot wel 70 procent van het oppervlak bebouwd en bestraat. In de binnenstad en op bedrijventerreinen kan dit oplopen tot wel 90 procent. Ook is bijna de helft van de voor- en achtertuinen in Nederland versteend

Spons

Nu er door klimaatverandering meer hevige regenbuien en langere periodes van droogte zijn is het belangrijk om de bodem meer als ‘spons’ te gebruiken. Met groen – in plaats van tegels – kan regenwater vrij de bodem in zakken, opgenomen worden door vegetatie, weer verdampen én het grondwater aanvullen. 

“Vergroende tuinen, hofjes en geveltuinen zorgen bovendien voor meer biodiversiteit en een lagere temperatuur tijdens hittegolven. En óók belangrijk: een groene leefomgeving draagt positief bij aan onze gemoedstoestand," vertelt Eva Braaksma, initiatiefnemer van het NK Tegelwippen. 

NK Tegelwippen-Tineke Dijkstra 07

NK Tegelwippen

© Fotograaf: Tineke Dijkstra

NK Tegelwippen 

Dit jaar spelen maar liefst 135 van de 344 Nederlandse gemeenten mee aan het NK. De competitie duurt zeven maanden en loopt nog tot en met 31 oktober. Op 8 november worden de winnaars in drie klassementen bekend gemaakt. 

Bron: ANP | NK Tegelwippen 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.