Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

FIFA misleidt fans en spelers met claims over klimaatneutraliteit

  •  
03-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
Voetbal in stadion

Voetbal in stadion

© Pixabay

In verschillende landen zijn klachten ingediend bij reclamewaakhonden over de claim van de FIFA dat het WK ‘klimaatneutraal’ wordt georganiseerd. Dit is in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Zwitserland gebeurd. In Nederland heeft Fossil Free Football de klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie.

Oproep van sporters

De organisaties worden gesteund door bekende sporters en sportorganisaties die FIFA in een brief oproepen te stoppen met onjuiste klimaatclaims en toekomstige toernooien wel echt duurzaam te maken. Zo ook 44-voudig international en Rangers FC-speler Tessel Middag: “De klimaatcrisis raakt ook het voetbal. Als voetballer wil je dat de sportbonden hier serieus mee bezig zijn en de sport zo duurzaam mogelijk organiseren. Dat begint met eerlijk zijn over waar je nu staat en een plan maken. Dat moet de FIFA nu gaan doen.”

De claims van FIFA misleiden fans, zowel degenen die een kaartje kochten als de miljarden mensen die het WK  op tv zullen volgen. In de klacht  wordt ook toegelicht hoe bekende oud-voetballers als Ronald de Boer en David Beckham deelnamen aan de misleidende campagnes van de WK-organisatie.

CO2-compensatie 

CO2-compensatie, waarmee de uitstoot tot 0 wordt 'geneutraliseerd', werkt sowieso niet. Als het dan toch gebeurt, is het belangrijk dat deze voldoet aan minimale internationale standaarden, en dat is nu ook niet het geval. In de klacht over de “first fully carbon neutral FIFA World Cup” wordt onder meer  toegelicht dat de berekeningen van de CO2-uitstoot van het toernooi onjuist zijn, o.a. door de uitstoot als gevolg van de bouw van de stadions zwaar te onderschatten.

Maak eerlijke klimaatplannen

Naast de klachten sturen spelers en sportorganisaties ook een open brief aan de FIFA. De brief roept FIFA op te stoppen met deze misleiding en te focussen op daadwerkelijke reductie van de CO2-uitstoot van hun toernooien. Frank Huisingh van Fossil Free Football over de brief: "FIFA moet zich beter gedragen: de organisatie moet stoppen met liegen en snel serieuze en eerlijke klimaatplannen gaan maken. Dan kunnen we terugkijken op het WK in Qatar als het moment dat de voetbalwereld afscheid nam van het tijdperk van klimaatleugens en fossiele sponsoren.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.