Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fietspadfazant rent keihard met fietser mee | Zelf Geschoten

  •    •  
16-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16449 keer bekeken
  •  

Na de snelwegduif hebben nu ook de fietspadfazant! Eric Kruk rijdt met zijn fiets door de duinen van Heemskerk. Bijna een minuut lang rent een fazant met hem mee vlak langs zijn fiets. Hij schat zelf dat hij op dat moment zo'n 20 kilometer per uur reed.

Snelle renners

"Ik heb geen idee waarom de fazant meerende. Ik fiets dat stukje bos 1x per week in de laatste maanden en heb er nog nooit een fazant gezien. Hij stond stil aanvankelijk, dus ik remde, vervolgens begon die spontaan mee te rennen en heel dicht bij mijn fiets. Ik reed 10-15 km p/u en moest echt wel versnellen tot boven de 20 km/u om hem te lossen", laat filmer Eric Kruk weten.

Hormonen

Fazanten kunnen wel vliegen, maar geven de voorkeur aan lopen. Een beetje fitte vogel kan rennend snelheden bereiken tussen de 24 en de 34 kilometer per uur. Het is nog oppassen, want bij de mannetje spelen in het voorjaar de hormonen op. Misschien dat deze vogel daar nu ook wel last van heeft en Eric voor een rivaal of potentiële partner aanziet.  Als je een fazant tegenkomt, is het trouwens het beste om ze met rust te laten en ze niet te benaderen om eventuele risico's te vermijden.

Jacht op fazanten

Waarom rent de fazant mee? De balts en hormonen zijn een serieuze mogelijkheid, maar volgens Louis van Oort van Vogelbescherming Nederland is er geen eenduidig antwoord te geven op deze vraag. “Er worden helaas nog steeds wel fazanten uitgezet en/of gehouden. Dus misschien is dit een pas uitgezet/ontsnapt, tam exemplaar.” 

Sinds 1995 is het verboden om fazanten uit te zetten voor de jacht, maar dit wordt nog wel illegaal gedaan. Het officiële jachtseizoen op de fazant is van 15 oktober tot en met 31 januari en de illegaal uitgezette exemplaren worden dan meestal als eerste doodgeschoten. Een tamme vogel is veel makkelijker af te schieten.

Dierenorganisatie Animal Rights roept iedereen op om meteen een melding te maken bij de natuurinspectie wanneer zij vermoeden dat er dieren zijn uitgezet.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.