Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fietspad vs grutto, brandnetel, natuurherstelwet en alle overige onderwerpen

  •  
18-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1444 keer bekeken
  •  
Grutto_Uitrekken_RuudSharpj

© Fotograaf:RuudSharp

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 18 juni 2023. Luister op de volgende startpunten:
10:40 - Ode aan de brandnetel
34:30 - Fietspad aanleggen langs gruttoland, ja of nee?
46:50 - Grote gaasvliegenproject
2:40:00 - Natuurherstelwet met Frans Timmermans en Raoul Beunen 

Ode aan de brandnetel 

Voor de brandnetel geld volgens biologiedocent Frans Olofsen niet onbekend maakt onbemind, maar onbemind maakt onbekend. Reden voor Frans om een ode aan de brandnetel te schrijven. Om iets van zijn brandnetelliefde te proeven bezocht verslaggever Gert Elbertsen hem op in een waar brandnetelwalhalla.

brandnetel

Fietspad aanleggen langs gruttoland, ja of nee?

In en rond het Friese Goingarijp zijn de meningen verdeeld. Het recreatieschap Marrekrite wil, om de laatste schakel van een fietsrondje rond het Sneekermeer te voltooien, een stuk fietspad aanleggen langs een weidevogelgebied, waar o.a. grutto’s en kieviten broeden. Volgens het recreatieschap heeft een onderzoek van een ecologisch adviesbureau uitgewezen dat dat kan, mits het fietspad van 15 maart t/m 15 juni – in het broedseizoen dus – wordt afgesloten. Maar leden van de Werkgroep GruttoVooruit betwijfelen of dat wel gaat werken, en vinden dat je een gebied waar de hard achteruitgaande grutto broedt al bij voorbaat niet moet verstoren.

Wouter Vansteelant Otto Agricola Haaye Hoekstra

Wouter Vansteelant, Otto Agricola en Haaye Hoekstra

© Vroege Vogels

Grote Gaasvliegenproject

De meesten van ons kennen het goudoogje wel. Een prachtig groene gaasvlieg die dit jaar bijna insect van het jaar is geworden. Maar dat er nog veel meer bijzondere gaasvliegen zijn, dat weten veel mensen niet. Daarom is er dit jaar een groot gaasvliegenproject gestart, om de gaasvlieg wat meer bekendheid te geven. Verslaggever Pleun Aarts wil er alles over weten en reist af naar de Veluwe.

WhatsApp Image 2023-06-12 at 16.31.47 (1)

Watergaasvlieg

© Daan Drukker

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.