Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn viert feest!

  •  
04-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
De bloei van het eerste sneeuwklokje, de paddentrek, de terugkomst van de gierzwaluwen, eerstelingen, maar ook laatstelingen. De meldingen op de fenolijn, het antwoordapparaat van De Natuurkalender zijn voor veel luisteraars een hoogtepunt in Vroege Vogels. De klimaatverandering in je eigen achtertuin. Zondag vieren we het 10-jarig jubileum, samen met een vijftal vaste bellers en Dr. Natuurkalender Arnold van Vliet.
Vroege Vogels startte de Natuurkalender in 2001, samen met Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. Duizenden vrijwilligers geven aan De Natuurkalender door wanneer in hun eigen achtertuin of directe omgeving planten in bloei komen, vlinders verschijnen, vogels vanuit hun overwinteringgebieden in Nederland aankomen of wanneer bladeren van de bomen vallen. De meeste waarnemingen komen binnen via www.natuurkalender.nl.
Honderden luisteraars bellen wekelijks de fenolijn, het antwoordapparaat van De Natuurkalender: 035-6711338. En dat is belangrijk want elke waarneming is belangrijke informatie over eventuele verschuivingen in de natuur door veranderingen in het klimaat. Een aantal vaste bellers van de fenolijn komen zondag extra aan bod. Onder hen Jeanette Essink, Frater Willibrordus, Hans Gartner, Henk van der Kwaak en Jan Gijsberts.
Arnold van Vliet werkt bij de Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse en bij de stichting voor Duurzame Ontwikkeling als coördinator van De Natuurkalender. Het belangrijkste onderwerp van studie is fenologie: de bestudering van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur (bijvoorbeeld start van bloei, bladontplooiing, verschijnen insecten). Het doel van De Natuurkalender is het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich in de natuur voordoen en van de veranderingen die daarin optreden.
Een 10-jarig bestaan vraagt om een feestje. Daarom organiseert Arnold van Vliet eind mei  de Insectenexperience . Een groot festival over al het kleinste grut. Want, insecten spelen een cruciale rol in onze voedselvoorziening en het creëren van onze leefomgeving. Verder hebben we ook last van insecten doordat ze ziektes overbrengen, onze gewassen opeten en omdat veel mensen ze eng vinden. Kortom insecten zijn lastig en leuk. De Insectenexperience is van 25 tot 28 mei in Wageningen en in Ede en er is van alles te zien. Van insectensafari’s tot een kinderuniversiteit, van een waar insectenfilmfestival tot straattheater. Op zaterdag de 28e houdt De Natuurkalender open huis voor alle geïnteresseerden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor