Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 9 oktober 2022

  •  
09-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
876 keer bekeken
  •  
Turkse Tortel - cursus vogelzang

© Fotograaf: EelcovanRoden

Bijen en wespen op de bloeiende klimop, jonge Turkse tortels, bloeiend blauwe regen, kastanjes, een bloeiende parnassia en laat ruiende merels. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je hoe je blij kan worden van spreeuwen in Rotterdam.

Kramsvogel

Noor uit Den Haag meldt: ‘We krijgen deze week steeds bezoek van een kramsvogel in onze achtertuin. En toevallig wonen wij in de kramsvogellaan. Dat weet de vogel natuurlijk niet, maar het is wel heel erg leuk’. De kramsvogel is een forse lijster die zich onderscheidt door zijn grijze kop en romp en kastanjebruine rug. In Nederland zijn er jaarlijks maar een handvol broedgevallen van deze lijsterachtige. In het najaar trekken veel kramsvogels, die hebben gebroed in Noord- en Oost-Europa naar ons land om hier te overwinteren. In deze periode gaan ze onder meer op zoek naar regenwormen. En in de winter staan met name bessen op het menu, bijvoorbeeld van de vuurdoorn.

Kramsvogel

© Fotograaf: Altenae

IJsvogel

Mevrouw Klinkenberg meldt: ‘Ik ben in het Limburgse Plasmolen op een boot. Ik ben 83 jaar. Daar heb ik voor het eerst van mijn leven een ijsvogel gezien. Dus voor mij is dat een eersteling. Hij zat op de kant, dook naar beneden, kwam boven met een visje, dook nog een keer. We hebben een paar minuten zitten kijken, het was fantastisch!’ Hoewel de naam van de soort anders doet vermoeden, zijn ijsvogels niet winterhard en treedt er flinke sterfte op als het een tijdje vriest. In de jaren 2009-2013, die wat koude winters kenden, nam de ijsvogel sterk af. Met de milde winters van de afgelopen jaren zit de ijsvogel weer in de lift.

1bc0d54122b904644dd00d8314d9d702

IJsvogel komt net uit het water nadat hij een prooi gevangen heeft.

© GDriessen

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.