Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 9 juli 2023

  •    •  
07-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
997 keer bekeken
  •  
Grote vuurvlinder

Mannetje grote vuurvlinder, net uit de pop gekropen

© Henny Radstaak

Bloeiende kattenstaart, een grote vuurvlinder, zingende wielewalen, bloeiend rolklaver, een glimworm onder een varen, een oranje zandoogje en bijzondere planten onder de rook van Tata Steel. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Fluiter

Lykele Zwanenburg uit Dronten: ‘Ik maakte een fietstocht door het Fonteinbos in Oudemirdum, bij Gaasterland. Daar hoor ik in het beukenbos de zang van de fluiter. En deze vogel komt meestal voor in oudere beukenbossen en het is geen talrijk voorkomende soort’. Je ziet de fluiter niet snel, maar je hoort hem des te beter. Dit mosgroene bosvogeltje met z’n kenmerkende citroengele borst en wenkbrauwstreep heeft een heel karakteristieke zang: het lijkt alsof er een knikker op een stalen plaat stuitert. Zijn naam dankt hij aan zijn tweede zangtype: weemoedige, licht dalende fluittonen.

fluiter.jpg

© Fotograaf: sipkeaukema

Jonge nachtegalen

Mieke Pieren-Olijhoek uit Huizen: ‘Ik loop in het bos tussen Huizen en Naarden, langs de kust van het Gooimeer. Daar zingen altijd de nachtegalen in het voorjaar. Ze zijn al een tijdje stil nu. Maar ineens hoor ik toch een geluid uit de struiken horen en dat geluid ken ik niet, het lijkt op ‘krr krr’. En ja hoor, daar zit een volwassen nachtegaal, met twee jongen op een takje'. Nachtegalen broeden vanaf half mei. Ze hebben jaarlijks één legsel met 3-7 eieren. Na het uitkomen van de eieren blijven de jongen nog een kleine twee weken op het nest zitten. Daarna vliegen ze uit en worden ze nog twee weken door de ouders onderhouden.

nachtegaal

Nachtegaal

© Keesvenneker

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.