Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 8 mei 2022

  •  
08-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
wielewaal

Wielewaal

© fotograaf porlisb

Deze week werden onder andere beflijsters, tapuiten en grasmussen gemeld bij de Vroege Vogels Fenolijn (035-6711338). Suzanne genoot van een nestje met kleine kruispinnen en Hetty Vos uit Heiken hoorde een wielewaal. Niet het kenmerkende dudel-jo, maar de wat onbekende krijsende roep!

Gestippelde dieseltreinworm

Gijs Ploegmakers uit Zwolle meldde het volgende: “Afgelopen zondag gingen we mee met de Schuttervaar op een droogvaltocht op de Waddenzee. Wandelend tussen de driehoek Texel, Den Helder en Den Oever zagen we kleine, groene, slijmerige balletjes drijven. Terug op de boot hebben we het even opgezocht, het bleken eieren te zijn van de gestippelde dieseltreinworm. En de worm zelf hebben we ook nog gezien! De gestippelde dieseltreinworm, wie zou die naam verzonnen hebben?” Deze lange, wat bleke worm is een roofdier en aaseter, en voedt zich met ongewervelden en kleine dode dieren. Normaal worden de eieren onder water vastgeplakt op stenen of ander vast substraat.

Draaihals

Mona Borstgieter uit Lochem gaf de volgende bijzonder waarneming door: “Ik hoorde al sinds het weekend weer het schelle geroep van het mannetje bonte vliegenvanger en ik hoop natuurlijk dat het vrouwtje straks één van mijn lege nestkastjes uitzoekt, maar vandaag kreeg ik wel een heel bijzondere gast in de achtertuin, een draaihals! Dat is een soort mini-specht. Hij hipte minutenlang over de bestrating op zoek naar mieren. Ik denk eigenlijk dat het een doortrekker is, want draailhalzen zijn zomergasten die in Nederland zelden tot broeden komen.” Deze bijzonder goed gecamoufleerde specht dankt zijn naam aan het draaien van zijn hals wanneer hij opgepakt wordt door bijvoorbeeld vogelringers, hierbij doet deze vogel wat slangachtig aan.

draaihals_VascovandenBerg_3

Heb je ook wat moois te melden? Of zie je de laatste of eerste van dit seizoen? Je kunt het delen door uw waarneming in te spreken op de Vroege Vogels Fenolijn (035-6711338)!

Meer over:

fenolijn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.