Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 7 mei 2023

  •    •  
07-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
749 keer bekeken
  •  
koekoek_603ce489e4409_medium

© Theo de Wild

De eerste gierzwaluwen, een atalanta, een bloeiende gewone salomonszegel, de eerste koekoeken, de eerste bloeiende lelietjes van dalen en uitvliegende jonge merels. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Zomertortel

Marja Lodewijk uit het Zeeuwse Renesse: ‘Langs het duinpad tussen Renesse en Haamstede heb ik de sprinkhaanzanger gehoord, altijd leuk, en mijn geliefde zomertortel. Hij is er dus weer, precies op dezelfde plek als vorig jaar.’ De zomertortel herken je vrij eenvoudig aan zijn gestreepte kraagje en de donkere tekening op de vleugels. Waar de Turkse tortel tot drie telt ('roe-KOE-koe') laat de zomertortel een regelmatige, rollende, herhaalde 'koerrrr' horen. Het gaat al jaren niet goed met de zomertortel in Nederland. Naast de jacht in Zuid-Europa en Noord-Afrika, krimpend leefgebied en ook een bacterieziekte ('het geel') lijkt voedselgebrek in de broedgebieden het belangrijkste probleem voor deze duifjes.

zomertortel_5d28c306d73d0_medium

Zomertortel

© boshuis

Witbaardzandbij

Hans Martens uit Den Haag: ‘Vanmiddag op het Hubertusduin, normaal een hondenuitlaatgebied, zag ik honderden witbaardzandbijen. Mannetjes en vrouwtjes die druk heen en weer vlogen. Het was een prachtig gezicht’. De witbaardzandbij is een algemene zandbij, die je onder andere in duingebieden kunt vinden. Hij graaft zijn gang onder het mulle zand, waarbij de ingang van het holletje door het zand heen geroken moet worden.

albert_de_wilde_andrena_barbilabris208_03b_fe

Vrouw witbaardzandbij, Andrea barbilabris

© Albert de Wilde

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.