Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 5 juni 2022

  •  
05-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
373 keer bekeken
  •  
stjacobsvlinder-frans49-jannave

Bloeiende rietorchis, De eerste rijpe bosaardbeien, aardhommels op de bloeiende bonte wikke, actieve spuugbeestjes, nachtzwaluwen en een Sint-Jacobsvlinder. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een bijzonder verhaal over libellen, die juffers op een behoorlijk gruwelijke manier te lijf gaan.

Kwartel

Bas Buissink meldt: ‘In de buurt van Heiloo keek ik naar tureluurs en grutto’s, die hun nesten aan het bewaken waren. Tot ik allerlei piepjes hoorde in het hoge gras voor me. En uiteindelijk trok het geluid onzichtbaar weg. Het waren kwartels, heel erg leuk!’. De kwartel (Coturnix coturnix) is de enige trekvogel in de orde van de hoenders. Begin mei komt de vogel doorgaans terug uit de overwinteringsgebieden in Afrika. Kwartels broeden ook in Nederland. Ze zijn vooral te zien in akkers, waar graan of aardappels worden verbouwd. En ze zijn ook wel in graslanden te zien. De vegetatie mag niet te hoog zijn, want de vogels hebben zon nodig. De planten leveren gelijk voedsel op, omdat de kwartels zaad eten. In het broedseizoen hebben ze ook insecten nodig, om hun jongen te voeden.

20210908_ZG_kwartel

Bolderik

Anneke Zwart uit Amsterdam meldt: ‘in mijn tuin op Tuinpark Ons Buiten beginnen nu de rietorchis en de gevlekte orchis te bloeien. En in de wandeltuin bloeit de bolderik uitbundig. Dat is oorspronkelijk een akkeronkruid, hoog met roze schotels als bloemen’. Vroeger was de bolderik (Agrostemma githago) een vrij algemene plant. De zaden werden verspreid via zaaigraan. Deze eenjarige plant maakt deel uit van de anjerfamilie en is de laatste jaren erg zeldzaam geworden. Omdat vroeger na het oogsten en verwerken van graan nog wel eens giftige zaden van de bolderik in meel terechtkwam, is men al lang geleden begonnen met het bestrijden van het plantje.

Bolderik

Bolderik in bloei

© JohndeGrooth

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor