Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 5 februari 2023

  •    •  
05-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1271 keer bekeken
  •  
Speenkruid

© Speenkruid. Fotograaf: Jeanet1

De gele kornoelje in de knop, een roffelende grote bonte specht, bloeiend speenkruid, de eerste twee teken, sneeuwklokjes en baltsende futen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Spreeuwenzwerm

Ineke Galema uit Utrecht: ‘Dagelijks zie ik een groep van wel meer dan duizend spreeuwen door de lucht cirkelen rond de binnentuin van mijn appartementencomplex. Dan storten ze zich op het moment dat het schemert, massaal in het bosje, in het midden van die tuin. De volgende ochtend zwermen ze weer uit, de weide wereld in’. Er is veel onderzoek gedaan naar de bewegingen binnen een spreeuwenzwerm. Bioloog prof. dr. Charlotte ­Hemelrijk van de Rijksuniversiteit Groningen stelt dat bewegingen binnen een zwerm ontstaan door eenvoudige gedragsregels. Vliegen in een grote groep biedt bescherming tegen roofvogels. Als ze bij elkaar komen vlak voor het slapen gaan, zijn ze te opgewonden om te gaan slapen. Ze vliegen dan allemaal met een contante snelheid van 36 km/u en botsen bijna nooit.

spreeuwenzwerm3_willemdewolf

Spreeuwenzwerm

© Fotograaf Willem de Wolf

Gemengd koppel

Emmy Holleman uit het Drentse Vledderveen: ‘Blij verrast was ik deze week, en ontroerd, bij de aanblik van een gemengd koppel ganzen. Het was bij een plas onder de rook van Steenwijk. Wat ik zag was een Canadese gans samen optrekkend met een grauwe gans’. Dit soort gemengde paartjes komt regelmatig voor bij ganzen. Nakomelingen zijn zogeheten hybride ganzen. Maar het komt bij meer soorten voor. Van wilde eend X grauwe gans, tot koolmees X pimpelmees of huiszwaluw X boerenzwaluw.

hybride-grauwe-grans-grote-canadese-gans_63de8a0944463_large

Hybride grauwe gans X grote Canadese gans

© Fotograaf Wilma Muller

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.