Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 4 september 2022

  •  
02-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
zonnebloem_05.jpg

© Foto: ladylove40

Tjiftjaffen, bloeiend herfsttijloos, ooievaars op trek, een Spaanse vlag, boerenzwaluwen, die zich verzamelen en putters op de zonnebloem. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je dat er ook nu nog gierzwaluwen worden gezien.

Koninginnenpage

Winny Mooi uit Utrecht meldt: "Op 18 juli plukte ik een mooie bos wilde peen uit een wegberm. Begin augustus zag ik een prachtige rups op het nog steeds mooie boeketje. Het bleek de rups van een koninginnenpage. 16 augustus hadden we een pop en vandaag kwam daar een prachtige koninginnenpage uit."

De rups van de koninginnenpage is net als de vlinder een opvallende en kleurrijke verschijning. Het beestje kent twee generaties, van half mei tot half juni en van half augustus tot eind september. De tweede generatie rupsen overwintert als gordelpop en pas de zomer erna kruipt er een page uit. De volwassen exemplaren leven enkele weken en richten zich nu grotendeels op het zoeken van een partner voor de voortplanting en in het geval van de vrouwtjes op het afzetten van de eitjes op de juiste voedselplanten voor de rups.

koninginnepage_elkspel

© Koninginnenpage - fotograaf elkspel123

Smienten

Martin Kroon uit Leiden meldt: "Vandaag zag ik de eerste groep smienten. Ze zijn dus weer terug, nog geen vier maanden nadat ze ons verlaten hadden om naar de broedgebieden naar Noord-Rusland te gaan. De smient is een middelgrote grondel-eend die voornamelijk in het noorden van Europa en Azië voorkomt. In de winter trekken de vogels naar het zuiden, waaronder Nederland. Hier overwinteren ze in meren en plassen met een rijke vegetatie. Vanaf half maart lopen de aantallen snel terug. De smienten gaan dan terug naar hun zomerverblijf in Noord-Europa en Azië om te broeden.

Smienten

Vliegende smienten

© Smienten, fotograaf: belterman

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.