Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 4 februari 2023

  •    •  
02-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
756 keer bekeken
  •  
ooievaars_op_het_nest_5e7c9dc14cee3_medium

Ooievaars

© hbrummelhuis

Een bloeiende krokus, een zingende veldleeuwerik, de eerste bloeiende narcis, zwervende hommelkoninginnen, een klepperende ooievaar en een jonge adder. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Vinkenslag

Rens Pepels uit Bergen aan de Maas: ‘Zondagmiddag hoorde ik de eerste vinkenslagen van 2024. Dat was in het Graetheidegebied, nabij het dorpje Guttecoven. Een prille start van de naderende lente’. De zang van de vink wordt de 'vinkenslag' genoemd. Het klinkt als een watervalletje dat aan het eind nog even met een krul omhoog stroomt. De vink is herkenbaar aan de rode buik, borst en gezicht, met een grijsblauwe pet en nek. Het vrouwtje is lichtbruin, met witte en gele horizontale strepen op de vleugel. In Vlaanderen wordt het liedje ook wel "suskewiet" genoemd.

Vink

Vink

© Robert Moeliker

Eksternesten

Eline Dubois uit Voorhout: ‘In onze woonwijk leven heel veel eksters. De laatste week van januari zijn ze allemaal bij elkaar gaan zitten in paartjes en zijn ze al begonnen met het bouwen van nesten. Op verschillende plaatsen. Het eerste nest was er 25 januari al. En deze week zijn er een stuk of 4 a 5 bijgekomen. Dus wie weet kunnen we een flinke uitbreiding van de eksterpopulatie verwachten’. Net als andere kraaiachtigen is de ekster een intelligente vogel. Kraaiachtigen kunnen zichzelf in de spiegel herkennen, een hogere hersenfunctie die tot nu toe bij geen enkele andere vogelsoort is gevonden, en ze zijn in staat om problemen op te lossen. 

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.