Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 4 december 2022

  •    •  
04-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
615 keer bekeken
  •  
Kolganzen

Opvliegende ganzen

© SOVON, fotograaf Harvey van Diek

Goudoogjes, nijlganzen met jongen, dansende muggen, een zingende merel, lelietjes der dalen vol bessen en overwinterende kolganzen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Muiltje

Linda Molenaar meldt: ‘Ik was dit weekend in het Zuid-Hollandse Goedereede om vogels te kijken. Maar wat vond ik? Het leek wel een soort pantoffeltje. Het bleek een muiltje te zijn, een mooi schelpje. Een kleine kabouter zou er met zijn voetje in kunnen. Daarna zag ik mijn allereerste brilduiker op de Brouwersdam. Mijn geluk kon niet meer op’.

Het muiltje is een pantoffelvormige gekrulde schelp van een mariene huisjesslak. Het dier kan je aantreffen in de Zeeuwse wateren, maar ook in het Waddengebied. Het muiltje leeft op rotsen, en ook mossel- en oesterbanken. Vaak hechten verschillende exemplaren zich aan elkaar, zodat er een soort ketting van muiltjes ontstaat. Een eeuw geleden kwamen ze nog niet voor in Nederland. Oorspronkelijk is het een soort, die aan de Noord-Amerikaanse oostkust leefde.

glasmuiltje

Kale bomen

Dhr. Buijs uit het Gelderse Mook meldt: ‘op deze koude regenachtige dag blijf ik lekker binnen en ik kijk naar de bomen om me heen. De tamme kastanje is bijna al zijn blad kwijt. Twee esdoorns zijn ook bijna kaal. Een lariks is van boven helemaal kaal, maar van onderen heeft de boom nog een groot aantal naalden. De walnoot zal vandaag of morgen al het blad laten vallen. Tenslotte de eiken, die taaie rakkers, zijn nog bijna niets kwijt.' 

bladval_van_Ikjelle.jpg

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.