Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 30 oktober 2022

theme-icon
Natuur
  •    •  
30-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
725 keer bekeken
  •  
goudhaantje op pier IJmuiden

Goudhaantje (vrouw)

© Jelle van der Helm

Een bloeiende rododendron, een zwavelkopje, een rijpe vijg aan de vijgenboom, goudhaantjes, appelbloesem en een kleverig koraalzwammetje. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Pestvogels

Marieke uit Bjärnum in Zweden meldt: ‘Binnen staat Vroege Vogels aan en ik loop even naar buiten om de krant uit de brievenbus te halen. Er vliegt een enorme groep pestvogels over. Ik herkende ze direct met mijn ‘winkelbelletjes’ geluid. Ik ga alvast appels in de tuin leggen want die lusten ze graag’. Pestvogels zijn invasievogels. In de winter zijn ze vaak te zien in Nederland. Ze eten hier hun favoriete besjes op van de Gelderse roos en van de meidoorn. Als er in Scandinavië te weinig van deze besjes groeien vliegen ze soms al in de herfst naar Nederland. Inmiddels is de naam Pestvogel een soortnaam geworden. Vroeger werd de naam in algemene zin gebruikt voor een vogel die op onregelmatige tijden verscheen en een voorbode was van ongeluk.

pestvogel_5821e10c3c1b2_small

Pestvogel met een bes van de liguster in zijn bek.

© MicheldeBeer

Veel knolhoningzwammen

Anneke Zwart uit Amsterdam meldt: ‘Nog nooit heb ik in mijn tuin zoveel paddenstoelen gezien. In de borders, in het gras, onder de heg, op de paden. Vliegenzwammen, zwavelkoppen, bruine trilzwammen en heel veel knolhoningzwammen, in gezellige groepjes bij elkaar, als gezinnetjes’. De knolhoningzwam is een zogeheten saprofiet, die leeft van dood plantenmateriaal. De paddenstoel is te herkennen aan een soort ‘knol’ aan de onderkant van de steel. De hoed is geel tot bruingeel als ze vochtig is. Verder is het oppervlakte van de hoed bedekt met rechtopstaande vezels. 

Knolhoningzwam

Knolhoningzwam

© Rob Belterman

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

fenolijn, pestvogel, knolhoningzwam, goudhaan, honingzwam
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.