Vroege Vogels

Fenolijn 29 mei 2022

  •    •  
27-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
weidebeekjuffer_06.jpg

Weidebeekjuffer

© Wies Vink

De eerste weidebeekjuffers, futen en zwanen met jongen, zwermende bijen, bloeiend dalkruid, en een vlinder met de naam lieveling. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder een bijzonder beververhaal en een mooie waarneming van roodborstjes op de zadel van een fiets.

Vroedmeesterpad

Eveline Tonkens uit het Zuid-Limburgse Wijlre meldt: ‘Het hele vorig jaar was hij alleen, de vroedmeesterpad in onze tuin. Hij riep en niemand reageerde. Maar dit jaar is er eindelijk een partner, want ze reageren op elkaar’. Vroedmeesterpadden komen in ons land vrijwel alleen voor in Zuid-Limburg. Bijvoorbeeld in oude groeven of hellingbossen. Ze worden zo’n 5 cm groot en zijn bruin, grijs gekleurd. Het geluid dat ze maken lijkt totaal niet op andere padden en kikkersoorten, die in Nederland voorkomen. Het is een soort fluitend roepje. Vooral op warme dagen in de lente en zomer te horen, na zonsondergang. Ook de vrouwtjes roepen.

vroedmeesterpad_Petronella2.jpg

Vroedmeesterpad

© Petronella2

Boomhommel

Paula Hart uit Leiden laat weten: ‘Het vogelhuisje tegenover mijn huis heb ik vorig jaar niet schoongemaakt. Ik zag daar vorige week iets vliegen. Het leken wel insecten. Ik ben eens goed gaan kijken, mijn bijenzoekkaart erbij. Er zit dus een kolonie boomhommels in mijn vogelhuisje!’. Deze bijensoort kwam je vroeger vooral in het bos tegen, maar de laatste tijd is hij ook in parken en tuinen te vinden. Oude boomholten en niet schoongemaakte vogelnestkasten worden door de boomhommel vaak gebruikt als nestplaats.

boomhommel_5e67b967df594_medium

© euroblinkie

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.