Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 29 januari 2023

  •    •  
29-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1039 keer bekeken
  •  
wulpwillemdewolf.jpg

© Fotograaf: WillemdeWolf

Een hard zingende merel, een bloeiende dotterbloem, foeragerende wulpen, een bloeiende krokus, zaadetende putters en een flinke groep patrijzen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Sneeuwgors

Hans Gartner uit het Friese Nes: ‘Het is grijs en koud, en het ligt er allemaal verlaten bij. Maar er zijn altijd lichtpuntjes. En het lichtpuntje vanmorgen is dat ik op de kwelder bij Wierum loop en 20 sneeuwgorzen tegenkom. Het zijn een soort clowntjes met hele leuke kleuren’. Tijdens de wintermaanden kunnen we de sneeuwgorzen zien langs de Nederlandse en Belgische kust. Maar de zangvogel broedt in het noorden, van de Noordkust van Rusland tot in Noord-Groenland. Geen zangvogel broedt noordelijker dan de sneeuwgors.

sneeuwgors_op_de_pier_van_velsen_noord_5fa96be481ebe_large

Sneeuwgors

© ebe_large

Maarts viooltje

Madelon Karels uit Amstelveen: ‘De Maartse viooltjes staan in bloei in de tuin. Het is echt zo mooi, maar veel te vroeg’. De plant uit de viooltjesfamilie bloeit doorgaans van begin maart tot eind mei, maar in zachte winters kunnen ze al in januari bloeien. De paarse bloeier kruipt over de grond en bloeit in matten. Een andere naam voor dit viooltje is ook wel de 'welriekende viool'. De aangename geur die het verspreidt is hier natuurlijk oorzaak van. Het maarts viooltje heeft een verspreidingsgebied dat bestaat uit Zuid-Limburg, het gebied van de Grote rivieren en Zuidwest Nederland.

Maarts viooltje - Dirk Muller

Maarts viooltje

© Dirk Muller

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.