Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 28 mei 2023

  •    •  
28-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
217 keer bekeken
  •  

De eerste rozenkevers, bloeiende veldhondstong, de eerste bosuil kuikens, een hop, een zandhagedis, een bloeiende zwartblauwe rapunzel en jonge pimpelmezen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Veenmol

Rob Meijer uit Den Haag: ‘Afgelopen week hoorde ik bij het uitlaten van de hond ’s avonds bij mij aan de overkant een zacht snorrend geluid dat lang aanhield. ‘Is het geen veenmol’, zei mijn vrouw. En ja hoor, het mannetje veenmol maakt in de lente dit geluid om vrouwtjes te lokken’. Ondanks zijn naam is de veenmol geen mol, maar een krekel. Met zijn stevige graafpoten kan hij, net als de mol, hele gangenstelsels graven. Maar het meest opmerkelijk is het geluid dat hij maakt: een langgerekt, snorrend geluid dat al vanaf grote afstand te horen is. De veenmol is geen mol, maar een insect van 4 à 5 cm met stevige graafpoten. Hij is verwant aan de krekels. Het lichaam is bruin van kleur en fluweelachtig behaard. Het dier heeft twee paar vleugels: de voorvleugels reiken tot halverwege het achterlijf en de achtervleugels tot aan of voorbij de achterlijfspunt.

Veenmol_judithG.jpg

© Judith G

Bosrietzanger

Pieter Soeteman uit het Friese Mantgum: ‘Tijdens een dagje vogelen door Noordoost Groningen fietste ik vlakbij Nieuwe Statenzijl. En ik was een klein stukje de Duits-Nederlandse grens overgestoken toen mijn aandacht werd getrokken door een helder vogelgezang vanuit het riet. Ik stapte van mijn fiets en liep richting het geluid. En toen zang ik hem zitten, in vol ornaat met de bek wijd open gespreid. De bosrietzanger, eindelijk terug van zijn lange reis uit Oost-Afrika!’ Deze rietvogel lijkt qua uiterlijk erg op de kleine karekiet. Qua zang wat minder, maar het is even virtuoos. De bosrietzanger wordt wel gezien als de koning der imitatoren. Volgens Joost van Bruggen van SOVON Vogelonderzoek staat het record op een totaal van 75 andere soorten, die de bosrietzanger imiteert.

20200619_ZG_bosrietzanger

Bosrietzanger

© Vroege Vogels

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.