Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 26 maart 2023

  •  
26-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
669 keer bekeken
  •  
Tjiftjaf - Cursus Vogelzang

© Fotograaf: amkeizer

De lente is begonnen en dat is te merken! De fenolijn barst bijna uit zijn voegen, met zingende tjiftjaffen, zoemende bijen, dartelende kolibrievlinders, bloeiende paardenbloemen, klepperende ooievaars en de eerste zwarte roodstaart. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Geelgors

Rens Pepels uit het Limburgse Bergen aan de Maas: ‘Tijdens stralend zonnig weer waren reeds de eerste zingende geelgorzen en kneutjes van dit voorjaar te horen. In de omgeving van het brongebied van de Kingbeek, tussen Nattenhoven en Obbicht’. De geelgors is een typische akkervogel, die ook te vinden is in heidegebieden en bij bosranden. De zang van het mannetje lijkt een beetje op een passage uit de beroemde 5e symfonie van Beethoven: ‘tatatataaaa’.

geelgors_chrisfotos.jpg

© Geelgors (Fotograaf: chrisfotos)

Citroenvlinder

Tientallen luisteraars hebben deze week hun eerste citroenvlinder doorgebeld op de fenolijn. Zoals Ank uit Harderwijk: ‘Wat zag ik net bij mijn keukenraam? Een gele citroenvlinder! Hij ging naar mijn krokussen’. De citroenvlinder overwintert als vlinder. Op zonnige dagen in maart komt hij tevoorschijn, op zoek naar nectar, maar ook om een partner te vinden. De mannetjes zijn citroengeel, terwijl de vrouwtjes lichtgroen tot wit gekleurd zijn. Bij beide eindigen de vleugeltoppen in een hoekige punt.

Citroenvlinder_Kars_Veling.jpg

Citroenvlinder

© Fotograaf Kars Veling

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.