Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 25 december 2022

  •    •  
23-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
937 keer bekeken
  •  
volwassen ijsvogel

Een volwassen ijsvogel.

© AndyLuberti

IJsvogels, koperwieken, een laatste vliegenzwam, ringmussen, kieviten, kleine wintervlinders en blauwe bloemen in de maagdenpalm. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Aalscholver

Linda Molenaar uit Amsterdam: "Hebben jullie ze ook al gezien? Die mooie spierwitte broedvlekken van de aalscholver. Het is gewoon weer zover. Alle volwassen vogels krijgen zo’n mooie witte vlek achter hun poot. Hoog in de boom, in het zonnetje." De broedperiode bij de aalscholver begint al vroeg, soms al in december. In de winter krijgt de vogel zijn broedkleed: een witte vlek op de heupen, en delen van de hals en klop kleuren wit. Verder krijgt de aalscholver sierveren in de nek. Tijdens de broedperiode vallen de sierveren uit.

Aalscholver in broedkleed

Aalscholver in broedkleed

© Shirley Douwstra

Pestvogel

Loes Meijer vanaf Schiermonnikoog: "We fietsen over het duinpad naar de Berkenplas. Ineens zien we in een ligusterstruik een pestvogel zitten." Pestvogels zijn invasievogels. In de winter zijn ze vaak te zien in Nederland. Ze eten hier hun favoriete besjes op van de Gelderse roos en van de meidoorn. Als er in Scandinavië te weinig van deze besjes groeien vliegen ze soms al in de herfst naar Nederland. Vroeger werd de naam ‘pestvogel’ in algemene zin gebruikt voor een vogel die op onregelmatige tijden verscheen en een voorbode was van ongeluk. Duitsers noemden hem Kriegsvögel en in Zwitserland heette hij Sterbevogel.

bijzondere-gast_6399ffefede56_medium

Pestvogel

© Sandra Teer

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.