Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 24 september 2023

  •    •  
24-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3186 keer bekeken
  •  
Hermelijn

© Fotograaf: jvriens

Atalanta’s, een hermelijn met een muis in zijn bek, gallen, inktviszwammen, overvliegende kraanvogels, egels, een bloeiende gevlekte scheerling en een kolibrievlinder in een stadstuintje. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Wilde kardinaalsmuts

Jeanette Essink uit Koekange: ‘Vlak voor mijn raam staat de wilde kardinaalsmuts. En op de vruchtjes verschijnen nu de eerste oranje zaden. En dat trekt allerlei vogels aan, merels, huismussen, maar ook zwartkoppen’. De kardinaalsmuts (Euonymus europeus) is een heester, waarbij in deze tijd de kleppen van de vruchtjes openspringen, waaruit de oranje zaden tevoorschijn komen. De struik komt in een groot deel van Europa voor, met name in loofbossen en in de struwelen in de binnenduinen.

Kardinaalsmuts.jpg

© Kardinaalsmuts

Hangmatspin

Hans Bijl uit Drachten: ‘Zaterdagochtend liep ik met mijn loopgroep in de bossen van Beetserzwaag. Op het eerste beste bospad vonden we een dood bosspitsmuisje. Even later genoten we bij een heideveld van de tientallen hangmatjes van het spinnetje met dezelfde naam. Fonkelend in de ochtendnevel. En toen gleed er een hazelworm over het pad, richting een zonnige plek aan de voet van een den’. Hangmatspinnen worden ook wel dwergspinnen genoemd en maken een hangmat-achtig web waar ze ondersteboven onder hangen, of in een aan het web verbonden holletje. Zo wachten ze tot een prooidier zoals een vleg in het web belandt. Als de spin de trillingen voelt komt ze snel in beweging en bijt de prooi van onderen door het web heen.

hangmatspin

Spinnenweb in de vorm van een hangmat

© Vroege Vogels

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.