Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 23 juli 2023

  •    •  
23-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
746 keer bekeken
  •  
Bont zandoogje op braam

© Bont zandoogje op braam. Fotograaf: Daksaya

Een zingende rietzanger, jonge knobbelzwanen, 12 hazen in een weiland, een piepende jonge ransuil, een rijpe wilde braam en de eerste glimworm na 23 jaar. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Blauwe glazenmakers

Daphne uit Dieren: ‘We logeren bij mijn schoonzus en haar kleine vijver is een bijzondere kraamkamer. Er zijn hier inmiddels drie blauwe glazenmakers, prachtige libellen, verpopt. Of, zoals dat heet, ‘uitgeslopen’. Eerst zaten ze nog als onopvallende bruine larven onder water, maar om te ontpoppen haken ze zich vast aan een plantenstengel en trekken ze zichzelf zo uit het pantser. Vervolgens zien we ze tegenover het pantser hun vleugels licht bewegen opdat die drogen. En eenmaal droog, vliegen ze gracieus een nieuwe levensfase in’. De blauwe glazenmaker is een van de meest algemene soorten van ons land. Het achterlijf is donker met een mozaïektekening van licht gekleurde vlekken. Het hoogtepunt van het vliegseizoen is van eind juli tot half september.

Brede wespenorchis

Bertus van der Kolk van de IVN-tuin in Rheden: ‘Vlak langs het asfalt bij de sportvelden in Dieren bloeien al een paar prachtige exemplaren van de brede wespenorchis’. De brede wespenorchis is op het eerste gezicht een weinig opvallende orchidee. De plant heeft een bloeiwijze met naar beneden gerichte bloemen die van buiten geelgroen zijn. Terwijl de meeste soorten orchideeën in ons land met name in natuurgebieden voorkomen, is brede wespenorchis te kenmerken als een soort die vooral in het stedelijk groen te vinden is. Het is een laatbloeiende soort, die in de maanden juli en augustus bloeit.

Brede wespenorchis

Brede wespenorchis

© Gré Pape

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.