Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 22 januari 2023

theme-icon
Natuur
  •    •  
22-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
849 keer bekeken
  •  
Els

Els met katjes en proppen

© Fotograaf ansbissels

Een bloeiende krokus, een zingende merel, een berkendoder, een timmerende grote bonte specht, gele katjes aan de elzen en een ontmoeting met een roerdomp. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Winterakoniet

Els Noorlander in het Zuid-Hollandse Klaaswaal: "De sneeuwklokjes staan er al een aantal weken, maar nu zijn daar de eerste gele winterakonieten en de eerste gele krokussen. Prachtige combinatie!" De winterakoniet (Eranthis hyemalis) behoort, net als de boterbloem, tot de ranonkelfamilie. Deze bloemen zijn allebei giftig. De groene, dunne stengel van de winterakoniet is relatief lang zodat de bloem door sneeuw heen kan groeien. De winterakoniet verspreidt zich via de wortelstok en via het zaad. De plant heeft ‘mierenbroodjes’ aan zijn zaadjes zitten. Dit zijn eiwitrijke, zoete klontjes op het zaad.

Winterakoniet

Winterakoniet

© Harold Timans

Baltsende zilverreigers

Wim Bosma uit Schiedam: "Gisteren heb ik tijdens mijn wandeling in de polders bij Schiedam Noord, vlak langs de weg, twee baltsende grote zilverreigers waargenomen. Nog nooit gezien. Ze paradeerden met hun snavels recht omhooggestoken, om elkaar heen." De grote zilverreiger is in Nederland bezig aan een flinke opmars. Ruim twintig jaar terug was de vogel nog een nieuwkomer in ons land, maar ondertussen broeden er vele honderden paren.

grote zilverreiger

© Fotograaf karelbuitenkam

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

fenolijn, winterakoniet, zilverreiger
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.