Vroege Vogels

Fenolijn 21 mei 2023

theme-icon
Klimaatverandering
  •    •  
21-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
543 keer bekeken
  •  
koninginnepage_elkspel

© Koninginnenpage - fotograaf elkspel123

De eerste tureluurkuikens, bloeiende klaprozen, de eerste koninginnenpage, de eerste paartjes grauwe klauwieren, uitsluipende libellen en de eerste zomertortels. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Paaiende Karpers

Familie van Leeuwen uit het Noord-Hollandse Oost-Grafdijk: ‘Iets na de eerste begintune van Vroege Vogels, en nog liggend in bed met het raam open, hoorden we een merkwaardig geluid in de sloot. We gingen even kijken. Terwijl het een zeer zachte ochtend is zien we meerdere paaiende karpers. Tamelijk grote exemplaren. Ze slaan de prut vanuit de oevers met hun staarten zo over de beschoeiing op het terras van de buren’. Tijdens de paaitijd zoeken karpers ondiep wateren op. Het paaien kan meerdere dagen duren en het gaat er ruw aan toe. Sommige karpers raken zelfs zwaar beschadigd tijdens het paren.

20210601- paaiende karpers st

Sissende adder

Rebecca Melkert van KNNV Enschede: ‘Na een verwelkomend ‘dudeljo’ van de wielewaal, tijdens onze excursie op het Aamsveen, kruiste zaterdag niet veel later een letterlijk ons pad. Al sissend slingerde er een schitterende adder tussen ons gezelschap door. De adder is onze enige inheemse gifslang en is het beste te herkennen aan een zigzag-tekening op de rug en een verticale pupil. De slang is klein en stevig met een korte staart. De adder wordt maximaal 75 centimeter lang en is geelbruin tot donkergrijs van kleur. Adders tongelen: door snel hun tong in en uit hun bek te steken, ‘proeven’ ze de geuren van de omgeving. Ook kunnen ze de trillingen van voetstappen op een afstand van 5 meter al voelen. Daardoor weten ze vaak al dat je eraan komt en kunnen ze op tijd wegschieten. Je zult daarom niet snel een adder tegenkomen.

adder - hbrummelhuis

Adder in de zon

© Harry Brummelhuis

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering
   theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

claerhoutguido@yahoo.com
claerhoutguido@yahoo.com19 mei 2023 - 15:30

Onze tuin van 3000 m2 komt tot leven ,prachtig! Guido alias natuurmanjak.