Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 035-6711338

  •  
02-11-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

© Aziatische hoornaar - Fotograaf Arp Kruithof

De Aziatische hoornaar rukt op in Nederland. Onlangs is deze super-wesp ook in Amsterdam gezien. Het insect is aangetroffen in het Westelijk havengebied. Het is waarschijnlijk de meeste noordelijke waarneming ooit in Europa.
De wesp wordt gezien als schadelijke en ook als invasieve exoot. Daarom staat hij ook op de Europese Unielijst, net als de Aziatische tijgermug, de Japanse duizendknoop en de Pallas eekhoorn. Aziatische hoornaars, die nu worden gezien zijn veelal koninginnen die uitvliegen om te overwinteren. De meeste nesten zijn nu leeg.
In 2004 liet de wesp zich voor het eerst zien in Frankrijk. Langzaam rukt hij op naar het Noorden. In september 2017 werd er voor het eerst een nest gevonden in Nederland.
De Aziatische hoornaar is groter dan een wesp maar kleiner dan een Europese hoornaar. Hij heeft een zwart achterlijf met achteraan een brede oranje band en vooraan een smalle gele band. Je kan een Aziatische hoornaar ook herkennen aan het nest. De koningin bouwt in het voorjaar een klein nest en later in het seizoen een nieuw en groter nest waar het hele volk naartoe verhuist. Het wordt vaak hoog in een boom gebouwd.
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338 .
Europeze en Aziatische hoornaar

© Europeze en Aziatische hoornaar herkennen. Foto's: Mazzelmoaze en Rob Buiter

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor