Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 20 oktober 2024

  •    •  
20-10-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2522 keer bekeken
  •  
20200520_ZG_meriansborstel

De laatste boerenzwaluwen, een rups van de meriansborstel, koolmezen die alweer druk bezig zijn met het inspecteren van een nestkast, zinkviooltjes, een atalanta, bijen op de klimop, kraanvogels, een springende eekhoorn, boterbloemen, en veel koperwieken. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).  

Vuurgoudhaan

Advertentie
Dit is reclame van STER

Channah Gruppen uit Rotterdam: ‘Het is een veel te warme woensdagmiddag, ik loop door IJsselmonde, Rotterdam-Zuid. Ik ben aan het genieten van alle mezen, die hier rondvliegen en de hysterische roodborsten, die naar me aan het schreeuwen zijn en plotseling zie ik daar..een vuurgoudhaantje. Zo klein! Je wordt erop voorbereid, maar wanneer je het ziet kan je het amper geloven. En zo snel, ik heb er maar kort van kunnen genieten. Wat een feest!’.

vuurgoudhaantje_5d98b9a40d58d_medium

Vuurgoudhaan. Let op de fellere kleuren en de zwarte oogstreep.

© Pieterbj

Vuurgoudhanen komen vooral in het oosten van Nederland voor en broeden in naald- en gemengde bossen. De vogel eet kleine insecten en spinnen, en foerageert tussen de takken en blaadjes van een boom.Het kan best moeilijk zijn om deze kleine zangvogel te onderscheiden van zijn ‘neef’ de goudhaan. De grootste verschillen in uiterlijk zijn de fellere kleuren van de vuurgoudhaan. Ook heeft deze soort een contrasterende witte wenkbrauwstreep en daaronder een gitzwarte oogstreep door het oog heen. Bij de goudhaan ontbreekt deze zwarte streep.

goudhaan_5fc9d27bda1df_large

Goudhaan. Bij deze soort ontbreekt die zwarte oogstreep. Ook heeft de goudhaan minder felle kleuren dan de vuurgoudhaan.

© kasteelheertje

Blauwe kiekendief

Lykele Zwanenburg uit Dronten: ‘Tijdens de Sovon-telling, die eens in de vier weken wordt uitgevoerd zag ik mijn eerste twee blauwe kiekendieven, en wel bij Swifterband. Het betrof een vrouwtje en een mannetje. Deze soort wordt als broedvogel in Nederland steeds zeldzamer. Dit jaar waren er slechts drie broedgevallen’. De 'blauwe kiek' kwam pas halverwege de vorige eeuw langzaam op in Nederland. Na een piek van een dikke honderd broedparen in de jaren negentig, voornamelijk op de Waddeneilanden, zette het verval in. Inmiddels broedt er nog maar één paar op Texel en twee op Terschelling. In de winter worden de blauwe kiekendieven vaker waargenomen, voornamelijk 'doortrekkers' en overwinteraars.

vrouwtje blauwe kiekendief

Een vrouwtje van de blauwe kiekendief alarmeert boven haar nest met bij jongen

© Rob Buiter

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Karingin
Karingin
5 jun. 2024 - 3:32
Uuuh...en u is professor..? Ik begrijp het probleem en het sentiment, maar ik heb zelden zo'n slecht geschreven verhaal gelezen. Ik kan het niet eens ontleden, ik haal het einde niet...wat zonde! Je moet van een column geen roman proberen te maken
2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe5 jun. 2024 - 14:46
Visiting Professor en dat waarschijnlijk al heel lang geleden.
Marie Timmerman
Marie Timmerman6 jun. 2024 - 4:28
Toch nog best een stuk beter geschreven dan wat eerdere stukken. En ze sitten af en toe bomvol inhoud. Dat is beter dan de vaak onware rhetoriek en hyperbole of totalitaire spin elders. Overigens, er zijn een stuk of vier schrijvers op de roman toer geweest de laatste week.
Gajes
Gajes
5 jun. 2024 - 1:28
Als eerste moet die hele vergoeding eraf voor pleegouders. Alleen speciale (zorg)kosten mogen vergoed worden maar niet direct aan de ouders zelf. Het verdienmodel moet eraf. Pleegzorg zou ook meer met vrijwilligers kunnen werken die meer op huisbezoek kunnen gaan en tijd kunnen besteden aan het kind. Die rapporteren weer aan de casemanager, dat scheelt tijd. Pleegouders zijn ook verplicht 1x maand naar de huisarts te gaan met het kind, daar kan die ingetrokken vergoeding voor gebruikt worden. Die bezoeken kunnen na een x tijd afgebouwd worden. Dat zal wel betekenen dat er minder kinderen de pleegzorg ingaan dus pleeghuizen mogen zeker een upgrade gaan krijgen, daar betaal ik graag meer belasting voor Aan die psychopaten in Vlaardingen moet naast de max gevangenis ook TBS komen en alles wat zij bezitten moet verkocht en onteigend worden en op de bank gezet worden voor dit meisje. Die psychopaten gaan het ook het ook heel zwaar krijgen in de gevangenis want daar zijn ze niet zo sweet tegen gasten die kinderen op de een of andere manier misbruikt hebben. En eigenlijk is dat de enige genoegdoening hoewel dit het kind niet zal helpen. Ik hoop dat het meisje lichamelijk zal herstellen, psychisch ook omdat ze liefde leert kennen van mensen, zorg en veiligheid. Het is eigenlijk niet te bevatten vandaar mijn praktische verhaal.
EenMening6
EenMening6
4 jun. 2024 - 17:39
Als ik dit zo lees heeft de jeugdzorg nooit goed gefunctioneerd en zal deze ook nooit goed functioneren. Volgens mij heeft dat weinig te maken met wie het land regeert, maar is het inherent aan deze organisatie. De jeugdzorg is een grote, logge, buereacratiche organisatie, gesteund door kinderrechters, die in principe vijandig staat tegenover biologische ouders. De medewerkers zijn, de goeden niet te na gesproken, letterlijk professionals, die hun werk zien als een gewone job. De jeugdzorg trekt bovendien nogal eens foutes types aan. Er is bovendien een chronisch gebrek aan pleeggezinnen. Dat kan ertoe leiden dat regelmatig met de selectie de hand wordt gelicht. Daar komt bij dat lang niet iedereen geschikt is om kinderen met grote problemen te begeleiden en op te voeden. Ook zien sommige pleegouders, pleegzorg als een bron van inkomsten. Toch hebben we jeugdzorg nodig. Sommigen kinderen verkeren in zulke slechte en gevaarlijke omstandigheden, dat er wel moet worden ingegrepen. Maar jeugdzorg zal waarschijnlijk zal altijd problematisch blijven
3 Reacties
EenMening6
EenMening64 jun. 2024 - 21:37
buereacratiche --> bureaucratische
adriek
adriek5 jun. 2024 - 7:08
Gelukkig zijn er ook heel veel integere pleegouders die gelukkige pleegkinderen grootbrengen, vergeet dat ook niet. Hoe zo veel instanties (mensen!) in dit geval zo veel signalen zo verschrikkelijk hebben kunnen negeren gaat ieders pet te boven. Zover ik lees is bijna altijd gecommuniceerd met de pleegouders en vrijwel niet met het kind. Daar ligt waarschijnlijk de kern van het probleem: met die pleegouders zijn prima rapportages te schrijven, zo'n kind van tien geeft verwarrende en tegenstrijdige signalen af die dan genegeerd worden.
haarklover
haarklover5 jun. 2024 - 7:21
Er zijn natuurlijk fundamentele problemen, maar er is verbetering mogelijk als de werknemers van jeugdzorg gewoon meer tijd voor hun dossiers hebben. En regelmatig op bezoek gaan bij de kinderen. M.b.t. rechters denk ik dat het al zou schelen als ze niet blind varen op rapporten van jeugdzorg. En als er juridische bijstand voor biologische ouders is. Het moet mogelijk zijn de jeugdzorg beter te organiseren.
BNNVARA LogoWij zijn voor