Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 2 oktober 2022

  •    •  
02-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
279 keer bekeken
  •  
image009

Scholeksters rusten op een hoogwatervluchtplaats, Terschelling

© Hans Peeters (via Vogelbescherming)

Zwaluwen in Italië, bloeiende wilde kamperfoelie, de laatste wespen op de bloeiende klimop, grote groepen scholeksters en een kortschildkever. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je de laatste ‘dudeljo’ van het seizoen.

Kardinaalsmuts

Hans de Bruin uit Sassenheim meldt: ‘In onze kardinaalsmutsenstruik was een buurman aan het snoeien gegaan en ik zocht daarna tevergeefs naar de vruchten. Op een gegeven moment vond ik toch nog hetgeen waar de struik zijn naam aan te danken heeft, de echte rode kardinaalsmuts’. Met vlammend rode bladeren luidt de kardinaalsmuts de herfst in. ’s Winters als het blad is gevallen zie je aan de takken een viertal opvallende bruine ticheltjes, de zogenaamde kurklijsten. Hoe meer zon hij krijgt, hoe roder het blad en hoe opvallender de takken worden. De kardinaalsmuts bloeit in mei-juni met piepkleine geelgroene bloemetjes. Hij wordt hooguit anderhalve meter hoog en houdt niet van kleigrond.

Kardinaalsmuts.jpg

© Kardinaalsmuts

Herfstaster

Trudy Vertelman uit Langeraar meldt: ‘Een gedeelte van mijn tuin kleurt alweer mooi paars. Het zijn de herfstasters. Een juweeltje om naar te kijken’. De herfstaster bloeit van september tot november en heeft prachtige lichtpaarse stervormige bloemen. Net als bij de klimop kunnen bijen en vlinders profiteren van deze najaarsbloeiers. Overigens komen de meeste astersoorten oorspronkelijk uit Noord-Amerika.

kleine_vos_op_herfstaster_-_Kars_Veling.jpg

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.