Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 2 juni 2024

  •    •  
02-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1342 keer bekeken
  •  
wolf-op-de-hoge-veluwe_645deb595d504_large (1)

Wolf op de Hoge Veluwe

© Kasteelheertje

Jonge bruine kikkers, de eerste rijpe gele frambozen, bloeiend vingerhoedkruid, een helmkruidbladwesp op het gevleugeld helmkruid, een koekoek en een bijzondere ontmoeting met een wolf. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Lindepijlstaart

Noud Sommers uit het Brabantse Nuland: ‘Deze week heb ik een mooie lindepijlstaart voor het eerst in onze tuin gezien. Een prachtige nachtvlinder’. De lindepijlstaart is een vlinder uit de familie pijlstaarten. De spanwijdte varieert tussen de 60 en 80 millimeter. Pijlstaart verwijst naar het staartje of 'pijl' op het laatste segment van de rups. De linde is een belangrijke waardplant voor deze pijlstaart.

lindepijlstaart

© lindepijlstaart - fotograaf marouw

Merel versus steenuil

Ineke Wagemans uit het Limburgse Milsbeek: ‘Wij zaten vrijdagavond op het terras, met uitzicht op de weilanden en een fietspad met een verlichting. Er zat een steenuil op de kap van de straatverlichting en een merel heeft zeker tot tien keer toe een aanval uitgevoerd op het uiltje. Hij bleef aanvallen, hij pikte hem echt op zijn hoofd en in zijn veren’. De steenuil is een kleine, gedrongen uil met gele ogen en witte wenkbrauwstrepen. De vogel is nauwelijks groter dan een merel, maar oogt toch wat forser door z’n opgezette veren. De steenuil is een echte opportunist en eet wat die te pakken kan krijgen. Als het een slecht muizenjaar is, schakelt het kleine uiltje moeiteloos over op andere diersoorten zoals mollen, vogels, insecten en regenwormen.

steenuil_prooi_bonteklepper

Steenuil met vreemde prooi

© Fotograaf Bonteklepper

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.