Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 19 september 2021

19 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
20200424_ZG_boerenzwaluw
Wegtrekkende boerenzwaluwen, larven van libellen, de kleine aardappelbovist en de eerste herfsttijloos. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je hoe de vogels na een paar stille maanden weer wat vaker van zich laten horen, met pruttelende spreeuwen en alarmerende roodborstjes.

Laatste nectarbronnen

Jeanette Essink uit het Drentse Koekange meldt dat het ‘een gezoem is van jewelste’ in haar tuin. ‘Als ik nu door de tuin loop met al die bloeiende klimop, herfstasters en hemelsleutels, dan zie ik vlinders, wespen, hoornaars, zweefvliegen op zoek naar de laatste nectarbronnen’. Klimop is een zeer algemene plant die in september begint met bloeien. Voor vlinders die de winter in moeten of wegtrekken is nectar essentieel. Omdat er in deze maand minder bloeit zijn soorten als de atalanta en het bont zandoogje nu vaak op klimop te vinden om goed bij te tanken.
atalanta_klimop.jpg

© Fotograaf: janniezoethout

Smienten

Sjaak Witteveen meldt dat hij boven Stolwijk de eerste smienten van dit najaar ziet overkomen. Ze worden vanwege hun kenmerkende roep ook vaak fluiteend genoemd. Smienten komen vanuit Scandinavië en Siberië naar Nederland om te overwinteren. Het zijn er jaarlijks enkele honderdduizenden. De mannetjes zijn te herkennen aan hun oranjerode kop met een geel voorhoofd. Ze slapen meestal op open water en scharrelen hun kostje bij elkaar in de graslanden.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Smienten

Vliegende smienten

© Smienten, fotograaf: belterman

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar