Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 19 november 2023

theme-icon
Klimaatverandering
  •    •  
19-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
683 keer bekeken
  •  
vliegenzwam website

© Tim Wijgerde

Kraanvogels, bloeiende klaprozen, honderden vliegenzwammen, zoemende honingbijen, veldleeuweriken en vruchten aan de wilde mispels. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Watersnip

Martin Kroon uit Leiden: ‘Afgelopen week zag ik vier watersnippen op zo’n 200 meter afstand. Die hingen wat rond bij een plas-dras plasje, tussen meerkoeten en smienten. Plotseling vlogen ze op, de meerkoeten en de smienten, maar de snippen bleven zitten. Ik weet niet wat er aan de hand was, misschien een sperwer. De snippen doken duidelijk ineen, in het gas, ik zag alleen de streepjes op hun kop. Ze vertrouwen dus duidelijk op hun schutkleuren en sparen zo dus energie. Hele slimme vogels die snippen!’. Watersnippen maken in de balts een bizar geluid, een soort ‘blatend gemekker’. Het geluid komt niet uit het keeltje van de watersnip, maar is afkomstig van de vibrerende staartpennen, als de mannetjes zich met grote snelheid omlaag laten vallen. Vandaar dat de watersnip ook wel hemelgeit wordt genoemd.

watersnip_CorMoesbergen

Watersnip

© Fotograaf CorMoesbergen

Koperwiek

Mevrouw Smulder uit Wassenaar: ‘Ik heb de hele twee hulstbomen met besjes leeg zien eten door een zwerm koperwieken. Er zit niets meer in voor de duiven’. De koperwiek broedt in de naaldbossen in Scandinavië en trekt in september en oktober door naar Nederland. Daar waar bessen zijn, zijn ze te vinden. Duindoorn is populair, maar ook de bessen van hulst, lijsterbes en kardinaalsmuts worden graag gegeten. Net als andere lijsterachtigen is de koperwiek verzot op rottend fruit.

koperwiek

© Koperwieken zijn gek op besjes van de meidoorn. Fotograaf: gerkevisser

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Thema's:

theme-icon
Klimaatverandering
   theme-icon
Natuur

Meer over:

fenolijn, koperwiek, watersnip, vliegenzwam, kraanvogel, klaproos
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.