Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 19 mei 2024

  •    •  
19-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1084 keer bekeken
  •  
meikever_belterman

© Vliegende meikever - fotograaf belterman

Koolmeeskuikens op moederdag, poepende kleine wintervlinders, meikevers, een overtrekkende zwarte wouw, een zingende rietzanger en een bruinvis in Noorwegen. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Pyjamaschildwants

Titi des Bouvrie in Haarlem: ‘In de heemtuin die bij de Haarlemmer Hout hoort bloeit in de regenvijver de eerste gele lis. En de pyjamaschildwantsen zijn terug! Ze zijn rood-zwart gestreept op hun schild en gespikkeld van onderen. Zo grappig zo’n pyjama!’. De pyjamaschildwants (Graphosoma italicum) is een 8,5­-11,0 mm grote wants. 
Vroeger was hij in Nederland zeer zeldzaam, maar tegenwoordig komt hij in een groot deel van het land voor. Vanwege zijn rood-zwart gestreepte pak wordt hij ook wel gevangeniswants genoemd. Pyjamawantsen blijven tijdens het paren lang aan elkaar vastzitten in de zogenaamde touwtrekkershouding.

Pyjamawants.jpg

© Pyjamawants - Fotograaf Gert Paassen

Nachtzwaluw

Marianne uit Ermelo: ‘Afgelopen nacht stond ik met mijn man en onze drie tieners op de donkere Ermelose heide in afwachting van het Noorderlicht. Die hebben we helaas niet gezien. Maar gelukkig zagen we wel een prachtige sterrenhemel en hoorden we voor het eerst het brommen van de nachtzwaluw’. De nachtzwaluw is best een mysterieuze vogel, omdat je hem zelden ziet. Overdag ligt hij op een tak, en is hij door zijn schutkleuren vrijwel niet te zien. De soort broedt in Nederland op heidevelden, in open dennenbossen en bij zandverstuivingen. In de avond en ’s nachts is deze vogel actief, en vangt hij grote insecten tijdens de vlucht. Hiervoor heeft hij een snavel die hij zeer ver open kan sperren.

nachtzwaluw

Nachtzwaluw wordt ook wel de geitenmelker genoemd

© Fotograaf Jos van Gool

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.