Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 18 juni 2023 plus oproep

  •    •  
18-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
882 keer bekeken
  •  
sint-jacobskruid_5d5c01bf7b262_large

Rups op Sint Jacobskruid

© petjoe

Jonge kleine watersalamanders, een bloeiende aronskelk, de rups van de Sint Jacobsvlinder, parende platbuiklibellen, een meerkoet met een tweede nest en een ode aan het madeliefje. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn.

45 jaar: jubileum voor Vroege Vogels 

Volgende week bestaat Vroege Vogels radio 45 jaar! Dan trappen we af met een feestelijk jubileumjaar waarin we zoveel mogelijk kinderen kennis willen laten maken met dieren, bloemen, planten en vogels die bij hun in de buurt leven. Gewoon op de stoep of in de tuin. Want liefde voor de natuur kan niet vroeg genoeg beginnen. Dus bij deze een oproep aan alle kinderen en hun (groot)ouders: heb jij al iets leuks gezien in jouw buurt? Spreek het in op onze fenolijn: 035-6711338.

Luister ook even naar  het bericht van Charlie uit Hillegom die regelmatig de fenolijn inspreekt en met deze melding van een dikke hommel !

Kwartel

Rens Pepels uit het Limburgse Bergen aan de Maas: ‘Vroeg in de ochtend, in een heidegebied nabij Bergen aan de Maas de eerste Europese kwartels van dit jaar gezien en gehoord. Twee stuks’. Kwartels overwinteren in Afrika. Zij komen begin mei in Europa aan in de hoop dat de gewassen al voldoende dekking geven. Kwartels hebben dekking nodig om te leven en om hun jongen groot te brengen. Zij zoeken daarom vooral akkers op, waar graan of aardappels worden verbouwd. Ze leven ook wel in graslanden, maar minder. De vegetatie mag niet te hoog zijn, want de vogels hebben zon nodig. De planten leveren gelijk voedsel op, omdat de kwartels zaad eten. In het broedseizoen hebben ze ook insecten nodig, om hun jongen te voeden.

20210908_ZG_kwartel

Parasolzwammen

Dhr. Buijs uit het Limburgse Mook: ’32 graden, knetterende zon, vier weken droogte, en wat was de grootste verrassing? Aan de schaduwkant van onze composthoop achter in de tuin twee parasolzwammen. De veerkracht van de natuur is onvoorstelbaar. Kennelijk vinden ze daar toch voldoende vocht en voeding om het toch nog in deze periode uit te houden’. De grote parasolzwam heeft een grote hoed en een lange steel, vandaar de naam. De paddenstoel wordt vaak gezien in groepen. Ze zijn grofweg te vinden van juni tot november. In Nederland komen verschillende parasolzwammen voor, naast de ‘grote’ is er ook een zandparasolzwam, een duinparasolzwam en een rafelige parasolzwam.

grote-parasolzwam_633036c4d46a8_large

Grote parasolzwam

© CorvandeWiel

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.