Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 18 december 2022

  •    •  
18-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
867 keer bekeken
  •  
specht site

© Sjoerd van der Wal

Roffelende spechten, beuken met ijshaar, een overwinterende grote vos, een pas uitgevlogen jonge turkse tortel en een grote gele kwikstaart. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Vorsttrek

Hans Gartner uit het Friese Nes meldt: ‘Ik zit op een witte dijk en ik kijk over de zee uit. Hoog boven mij komen kieviten langs. Heel veel kieviten, die blijkbaar onderweg zijn vanuit het noorden richting het zuiden. Want ze hebben niet zoveel met vorst. Het is dus vorsttrek. En als ik over de akkers kijk, dan vliegen daar blauwe kiekendieven. En vanmorgen hadden we vier houtsnippen’. Kieviten zijn bij uitstek vogels, die bij strenge vorst naar het zuiden trekken. Ze volgen de zogeheten vorstgrens. In zachte winters blijven ze vaak in grote aantallen in Nederland, aangevuld met noordelijke exemplaren.

Foto weidevogels kievit

Kievit

© David van Megen

Aardhommel

Jacqueline Noordman uit Amsterdam meldt: ‘Ik ben even vers water voor de vogels aan het verzorgen en hoor ineens stevig gezoem naast me. Ik zie een dikke aardhommel van bloem naar bloem gaan op de winterkamperfoelie’. Waarschijnlijk heeft Jacqueline een jonge aardhommelkoningin gezien. In de winter gaan de koninginnen ‘in rust’, om in het voorjaar weer tevoorschijn te komen en op zoek te gaan naar een goede plek voor een nieuw nest. De mannetjes, de werksters en de oude koninginnen sterven in het najaar.

aardhommel

Aardhommel

© Fotograaf JancoGrave

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.