Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 17 september 2023 plus extra

  •    •  
17-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
992 keer bekeken
  •  
kleine_ijsvogelvlinder

© Kleine ijsvogelvlinder - DSlijfer

Kruisspinnen, vleermuizen, een kleine ijsvogelvlinder, een appelboom die voor de tweede keer in bloei komt, de laatste boerenzwaluwen en een parasolzwam. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Luister hieronder naar de extra lange fenolijn:

Atalanta op de hedera

Olga uit Utrecht: ‘Vanochtend zag ik vanuit mijn woonboot in de tuin tientallen atalanta’s en dagpauwogen op de bloeiende hedera zitten. Badend in de zon. En als je dan ook nog een ijsvogeltje over het water ziet scheren: een paradijsje, midden in de stad’. De hedera, of klimop, is in het najaar een ware kroeg voor talloze insecten en vlinders. De distelvlinder, atalanta, gehakkelde aurelia en dagpauwoog, maar ook nachtvlinders zijn vaste gasten. De klimop is een zeer algemene plant die in september begint met bloeien. Juist nu heeft een vlinder als de atalanta behoefte aan veel nectar, die hij of zij gebruikt als brandstof. De atalanta trekt nog (tenminste de meeste) naar zuidelijkere streken en moet dus honderden kilometers vliegen.

atalanta_bruinekikker.jpg

© Fotograaf: bruinekikker

Zwammen

Anneke Zwart uit Amsterdam: ‘Mijn tuin werd opgefrist door een aantal fikse regenbuien en dat leverde nieuwe paddenstoelen op. Voor het eerst in mijn tuin een grote parasolzwam. En verder nestzwammetjes, aardsterren en nieuwe muizenstaartzwammen op oude dennenappels’.

De grote parasolzwam heeft een grote hoed en een lange steel, vandaar de naam. De paddenstoel wordt vaak gezien in groepen. Ze zijn grofweg te vinden van juni tot november. De gekraagde aardster heeft in zijn eerste stadium iets weg van een tulpenbol. Bij het opensplijten verschijnt dan zijn meest herkenbare vorm. Deze paddenstoel is de meest voorkomende aardstersoort van Nederland.

grote-parasolzwam_633036c4d46a8_large

Grote parasolzwam

© CorvandeWiel

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.