Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Fenolijn 17 oktober 2021

15 okt 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
lepelaar (c) Rob Buiter

De bruine trilzwam, wegtrekkende lepelaars, struiksprinkhanen, de laatste boerenzwaluw en de eerste vliegenzwammen. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder blijkt de taxus vol bessen te zitten en komen de veldleeuweriken nu massaal af op de lege graanveldjes aan de Waddenkust.

Koperwiek

Patrick Top meldt dat hij in het bos in Almere Buiten de eerste koperwieken weer heeft gehoord. 

koperwiek

© Koperwieken zijn gek op besjes van de meidoorn. Fotograaf: gerkevisser

Zwavelzwam

Jan uit Doesburg meldt dat hij ‘op de stam van een zeker 15 meter hoge oude wilg met een omvang van 300 cm een opvallende verschijning ziet’. Het is een grote dooier-gele zwam, die bestaat uit hoeden van meer dan 20 cm. Het is de zwavelzwam. Deze parasitaire paddenstoel leeft op bomen als eik, wilg en tamme kastanje. De houtzwam infecteert de boom via een wond en veroorzaakt bruinrot. In Engeland zijn ze dol op deze paddenstoel. Daar wordt hij dan ook ‘chicken of the woods’ genoemd. Deze bijnaam refereert aan zijn smaak en aan de structuur van de zwam, die wel iets wegheeft van kippenvlees.

zwavelzwam-kebri12.jpg

© FotograafL kebri12

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar