Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 17 oktober 2021

  •  
15-10-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
131 keer bekeken
  •  
lepelaar (c) Rob Buiter

De bruine trilzwam, wegtrekkende lepelaars, struiksprinkhanen, de laatste boerenzwaluw en de eerste vliegenzwammen. Deze meldingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder blijkt de taxus vol bessen te zitten en komen de veldleeuweriken nu massaal af op de lege graanveldjes aan de Waddenkust.

Koperwiek

Patrick Top meldt dat hij in het bos in Almere Buiten de eerste koperwieken weer heeft gehoord. 

koperwiek

© Koperwieken zijn gek op besjes van de meidoorn. Fotograaf: gerkevisser

Zwavelzwam

Jan uit Doesburg meldt dat hij ‘op de stam van een zeker 15 meter hoge oude wilg met een omvang van 300 cm een opvallende verschijning ziet’. Het is een grote dooier-gele zwam, die bestaat uit hoeden van meer dan 20 cm. Het is de zwavelzwam. Deze parasitaire paddenstoel leeft op bomen als eik, wilg en tamme kastanje. De houtzwam infecteert de boom via een wond en veroorzaakt bruinrot. In Engeland zijn ze dol op deze paddenstoel. Daar wordt hij dan ook ‘chicken of the woods’ genoemd. Deze bijnaam refereert aan zijn smaak en aan de structuur van de zwam, die wel iets wegheeft van kippenvlees.

zwavelzwam-kebri12.jpg

© FotograafL kebri12

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.