Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 17 maart 2024

  •    •  
13-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
912 keer bekeken
  •  
gehakkelde_aurelia_01.jpg

Gehakkelde aurelia

© Fotograaf Jacquelines

De eerste hommels, heel veel kraanvogels, de eerste bloeiende bosanemonen, de eerste gehakkelde aurelia, zingende veldleeuweriken en een langs scherende vleermuis. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Oehoe

Willemijn van den Broek uit Utrecht: ‘Vrijdagochtend was ik onderweg naar yogales. Plotseling schoot hoog in de lucht een enorme roofvogel tussen de nieuwbouw blokken door. Hij werd achtervolgd door zo’n tien tot vijftien kauwtjes en eksters, die het grote beest al krijsend aanvielen in de lucht. Op een betonnen rand, hoog tegen een van de huizen hield het imposante dier schuil. Ik keek omhoog en keek vervolgens in de vurige, oranje ogen van een enorme uil. De uil en ik keken elkaar lange tijd aan. Vandaag lees ik op facebook dat afgelopen weekend in Hilversum een oehoe is gespot! En oe, wat was hij groot’. Verschillende media, zoals de Telegraaf en de Gooi en Eemlander berichtten enkele dagen geleden over de oehoe in Hilversum.

oehoe_erikveldkamp

© erikveldkamp

De oehoe is een van de grootste uilensoorten ter wereld en is ongeveer tweemaal zo groot als de ransuil. Ze hebben een spanwijdte van zo'n 1.80 meter. Mede door zijn opvallende verschijning was de oehoe altijd een makkelijke prooi voor jagers. Door de eeuwen heen is hij dan ook sterk vervolgd en daardoor op veel plaatsen verdwenen. Dankzij beschermende maatregelen en herintroductie is een kentering ingetreden. Sinds 1997 broedt deze uil zelfs weer in Nederland. Het is een beschermde vogelsoort, die de laatste tijd in aantal toeneemt.

Holwortel

Bertus van der Kolk uit Rheden: ‘Hier bloeit nu de holwortel. Met paarsrode en enkele witte bloemen. Er staan beduidend minder dan in andere jaren. De warme en droge zomer van vorig jaar is daar waarschijnlijk de oorzaak van’. De holwortel is een typische bloeier van het vroege voorjaar en het is een blauwachtige, lichtgroene stinzenplant uit de Papaverfamilie.

Holwortel

Holwortel

© VV

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor