Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 16 oktober 2022

  •    •  
14-10-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
393 keer bekeken
  •  
Kramsvogel Jansweijer

Kramsvogel

© Jansweijer

Rijpe vijgen, vliegenzwammen, een vierde nest van een houtduif, krentenboom in herfsttooi, parasolzwammen en kramsvogels op de lijsterbessen. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor wie het duel tussen een wesp en een spin wint. 

Porseleinzwam

Bertus van der Kolk meldt: ‘Het hakblok op de IVN-tuin te Rheden is in bezit genomen door een prachtige porseleinzwam. Er zitten ruim 20 heldere witte doorschijnende vruchtlichamen op’. Porseleinzwammen worden vaak aangetroffen op dode takken en stammen van beukenbomen. De hoed van deze witte paddenstoel is glad en slijmerig, en daarmee lijkt het een beetje op porselein. Het is een zogeheten saprofyt, wat betekent dat deze zwam helpt om het dode hout af te breken.

guttatie porseleinzwam

© Fotograaf - yemrev

Koperwiek

Sjors Knottnerus meldt: ‘Zondagnacht hoor ik hun ijle roep. En maandagmorgen zie ik de eerste van het najaar. Een koperwiek duikt de Douglasspar in, achter ons buitenhuisje in Putten. In de vlucht zie ik duidelijk de koperen okselvlek. En dan vliegen er meer over, allen in zuidwestelijke richting’. De koperwiek broedt in de naaldbossen in Scandinavië en trekt in september en oktober door naar Nederland. Daar waar bessen zijn, zijn ze te vinden. Duindoorn is populair, maar ook de bessen van hulst, lijsterbes en kardinaalsmuts worden graag gegeten. Net als andere lijsterachtigen is de koperwiek verzot op rottend fruit.

koperwiek

© Koperwieken zijn gek op besjes van de meidoorn. Fotograaf: gerkevisser

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.