Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 16 april 2023

  •    •  
16-04-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
809 keer bekeken
  •  
gekraagde_roodstaart

Gekraagde roodstaart

© Marc Isphording

De eerste zingende zwartkoppen, bloeiende pinksterbloemen, een eerste gehakkelde aurelia, bloeiende kievitsbloemen, een gekraagde roodstaart, een haagbeuk in volle bloei en een boomklever die de nestkast van een koolmees kraakt. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

kievitsbloem

Kievitsbloem (knop/bloem/zaaddoos)

© Fotografen v.l.n.r. Lindaloes, Gerdien1961, radecock

Oeverzwaluw

Emmy Holleman uit het Drentse Vledderveen: ‘Gisteren deed ik een rondje Weerribben en ik was blij verrast om er 24 regenwulpen te zien uitrusten in een plasje. Vervolgens ging ik een stukje verder naar de 'Twitterhut', en daar is een oeverwand gebouwd jaren geleden voor oeverzwaluwen. En ik zag daar de eerste twintig zwaluwen hoog in de lucht de boel al verkennen’. De oeverzwaluw is vooral bekend van z’n typische manier van broeden in het voorjaar: in een zelf gegraven gang in een zandige of lemige wand, zoals in de oever van een rivier. Ook een door mensen gecreëerde wand zoals een afgraving of een zanddepot op een bouwplaats kan tot broedplek dienen. De vogels broeden in een kolonie, en zo’n wand ziet er dan uit als een gatenkaas waar continu zwaluwen in-en-uit vliegen.

oeverzwaluwen

Oeverzwaluwen

© Fotograaf: carmen

Boomblauwtje

Jeanette Essink uit het Drentse Koekange: ‘In de warmte van de zon ontdekte ik deze week een flink aantal eerstelingen in de tuin. Het eerste boomblauwtje vloog rond. Verder, het bonte zandoogje. En ik vond twee keer een zeldzaam 20-stippelig lieveheersbeestje’. Het boomblauwtje is een algemene dagvlinder en vliegt in het voorjaar van eind maart tot medio juni. De soort overwintert als pop. De waardplanten van deze vlinder zijn onder andere klimop, struikhei, grote kattenstaart, hulst en rode kornoelje.

boomblauwtje_johnnn

© Boomblauwtje - fotograaf johnnn

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.