Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 15 januari 2023

  •    •  
15-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
718 keer bekeken
  •  
Merel man

© Fotograaf: Anja H

Goudplevieren, bloeiende hazelaars, paardenbloemen, ooievaars op het nest, actieve honingbijen, en de eerste zingende merels. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Teek

Evert Vermeer uit het Overijsselse Rijssen: ‘In onze chiropractor praktijk zijn we altijd alert op kleine insecten, die zich mogelijkerwijs bij mensen bevinden. Wij zien namelijk de ruggen van mensen. We zijn alert op bijvoorbeeld teken. Maar nog nooit eerder heb ik op 5 januari een teek met een tekenlepel bij een patiënt mogen verwijderen. Dat was vanochtend het geval, in een linker knieholte’. Het warme winterweer zorgt naast allerlei bloeiende planten dus ook voor hele vroeg actieve teken. Om actief te worden hebben teken een temperatuur van tenminste vier graden nodig, maar het liefst nog iets hoger.

teek

© Teek - Fotograaf Manuela

Zanglijster

Nel uit Utrecht: ‘De eerste zanglijster gespot, overdag nota bene, om een uur of drie in de middag, en volop zingend. We hebben de vogel gezien langs het spoor bij station Utrecht Overvecht’. De zanglijster is een zangvogel, die al vroeg in het jaar te horen is. Vanaf de top van een boom of de nok van een dak zingt hij nu al of zijn leven ervan afhangt. De lijster begint meestal pas vanaf maart met broeden.

Zanglijster - goede afmetingen

© Fotograaf: RuudSharp

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.