Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 14 mei 2023

  •    •  
14-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1019 keer bekeken
  •  
Klaprozen_van_Ensing.jpg

Klaproos

© Ensing

De eerste wielewaal, piepende gierzwaluwen in de nok van een huis, de eerste jonge spreeuwen, de eerste klaprozen, een ringslang, een hoempende roerdomp bij een bruiloft en een eerste zomertortel. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Beflijsters

Emmy Holleman uit het Drentse Vledderveen: ‘Een paartje beflijsters, foeragerend in een weiland. Dat is bijzonder, want als je er een ziet dan zie je er meestal één. En dit waren er dus twee. Dubbel genieten!’. De beflijster lijkt op een merel, maar dan met een witte borstband. De grootste kans om de vogel in Nederland te zien is tijdens de voorjaarstrek. Veel exemplaren vliegen uiteindelijk door naar onder andere Schotland, Wales en Scandinavië om te broeden.

beflijster

© Beflijster - Fotograaf pieterbj

Bijeneter

Nienke uit het Franse Montaron: ‘Wij zijn drie jaar geleden naar midden-Frankrijk verhuisd en vaste luisteraars van uw programma gebleven. De hop, de koekoek en de nachtegalen waren al eerder gearriveerd samen met de gekraagde roodstaart, die al voor het derde jaar broedt in een oud zwaluwnest in de garage. Maar vanochtend zag ik de kers op de taart: twee grote exotische vogels, turquoise borst, oranje-gele verenpak, de bijeneter’. Bijeneters zijn spectaculair gekleurde vogels die je misschien eerder met Portugal en Spanje associeert dan met ons kille Nederland. De vogel broedde al af en aan in ons land, maar – waarschijnlijk geholpen door het veranderende klimaat – broedt hij al meer dan 10 jaar in Nederland. Zoals de naam al suggereert, leeft een bijeneter van bijen en andere insecten. In ons land zijn hommels en andere grote insecten favoriete prooien.

bijeneter-bijke172-nr2

Bijeneters

© Fotograaf: Bijke172

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.